Rødbedetatar med peberrodscreme har været vores forret de sidste to juleaftener. Tanken om forret til julemiddagen opstod, da vi for tre jule siden evaluerede vores juleaften i plenum. Vi havde et fælles ønske om at sidde længere tid til bords og blev enige om, at vi det kommende år ville starte med en forret. Det har vist sig at være en super god løsning. Det kan for nogen lyde utroligt, at vi har brug for flere retter til julebordet. Men netop det at kunne strække tiden omkring middagen gav god mening for os alle. Vi er nemlig fem voksne, som holder jul sammen – prioriteterne ændrer sig fra barn til voksen, og desserten, er vi enige om, først skal spises efter juletræ og gaver, som “vi plejer” 😉
Vi har efterhånden lavet rødbedetatar mange gange – både til jul, til nytår og til vores årlige pinsefest, samt min mand har lavet det til sine kolleger i en arbejdsmæssig sammenhæng. Vi har ikke mødt nogen endnu, som ikke synes, at denne rødbedetatar er utrolig lækker. Dvs. yngste søn er ikke fan af rødbeder, så han får nogle festlig pyntede falafler til julemiddagen.
Rødbedetatar med peberrodscreme:
Rødbedetatar med peberrodscreme er super velsmagende og på en måde en ret eksklusiv forret. Flot for øjet, guf for ganen og kræset om med ingredienser og ved tilberedning… Ren gourmet …Mums 🙂 Ingredienserne er udover saltbagte rødbeder også champignon, valnødder, gærflager og estragon. Peberrodscremen er lavet med cashewnødder.
Når jeg ikke allerede har en opskrift på bloggen, er det fordi jeg har linket til opskriften hos Vanløse Blues med en god tro på, at linket altid vil være aktivt. Nu har linket været inaktivt i flere måneder. Derfor har jeg måtte lave min egen opskrift efter, hvad min mand og jeg har kunnet huske os til. Og det er egentlig gået meget godt 😉
Opskrift på rødbedetatar med peberrodscreme:
Ingredienser
- 500 g rødbeder
- 1 kg billig salt
- 200 g champignon
- 1 spsk Tamari soyasauce
- 2 spsk gærflager
- 80 g valnødder
- 2 spsk frisk eller 2 tsk tørret estragon
- peber og evt salt
Peberrodscreme
- 85 g usaltede cashewnødder (Udblødt 4-6 t)
- 1 tsk citronsaft
- 1 tsk ahornsirup
- 4-6 spsk vand (til passende konsistens)
- 1-2 spsk peberrod fintrevet (eller mere efter smag)
- lidt salt og peber
Pynt
- Balsamiko-glace
- Kapers
- karse (eller andet grønt)
- evt rucola (el. andet grønt)
Sådan gør du
- Vask rødbederne, dup dem tørre, lad dem beholde skindet på. Kom dem i et passende str. fad, som ikke er meget større, end hvad rødbederne fylder. Dæk med salt.
- Bag rødbederne i ovnen ved 200 gr varmluft i 1 t. Stik i dem for at mærke, de er møre.
- Lad dem køle lidt af, før du banker hul på salten og fisker rødbederne op. Pil skrællen af, og kom dem i en foodprocessor.
- Rens champignon og skær dem i kvarte. Svits dem på en pande med 1 spsk Tamari, til al væske er fordampet. Krydr med peber.
- Kom alle ingredienser i en foodprocessor og blend på puls til alt er findelt og homogent.
- Smag til og tilføj evt. salt og peber. (Er oftest ikke nødvendigt)
Peberrodscreme
- Dræn cashewnødderne - og hvis du UPS! ikke lige har fået dem sat i blød, kan du overhælde nødderne med kogende vand og lade dem trække 30 min.
- Kom alle ingredienser pånær peberrod i en minihakker og hak til en creme. Juster konsistensen med vand. Kom revet peberrod i cremen og smag til.
Samling af tatar
- Kom evt lidt balsamicoglace i bunden af en forretstallerken. Lav tatar i den størrelse, du ønsker, i en ring, som du presser nogle skefulde af massen ned i og herefter forsigtig løfter ringen af igen- vi har indtil videre brugt en tesi af plastik, som vi har skåret til - den er 7 cm.
- Læg evt noget grønt ved (rucola, feldsalat e.l.) Pynt med creme, kapers og grønt.
- Server evt med et lille kernebrød til.
Noter
2 Comments
Det smager fantastisk.
Hej Jakob
Tak for feedback 😀
Jeg har selv med stor succes serveret rødbedetatar i flere forskellige sammenhæng.
Kærlig hilsen Helle