I juni måned var vi til studentergilde hos en god venindes datter, Signe.
Jeg glæder mig hver gang, jeg skal til fest i Signes familie, fordi maden har lige så høj prioritet hos dem som hjemme hos mig selv. Jeg er altid gået derfra med opskrifter, jeg bare MÅ hjem og lave, eller en salat fra den buffet, de har købt ude, jeg bare MÅ hjem og efterligne.
I år var jeg lidt ekstra spændt, da det er første gang, jeg møder frem som veganer.
Jeg kan ligeså godt afsløre med det samme, at jeg gik propmæt hjem derfra med et par salater på nethinden, som jeg bare MÅTTE hjem og efterligne 🙂
Dette indlæg omhandler to salater fra buffeten til Signes fest. En vegansk salat med kogt korn og bønner og en klassisk vandmelonsalat med feta.
1. Salat med perlebyg, edamamebønner, sorte bønner og sortøjebønner i en urtepestodressing.
Salat med perlebyg i urtepestodressing, er en salat, som udover at være vegansk, både er velsmagende, mættende og proteinrig.
Jeg vurderede, at denne salat var nem at gå til, hvis bare jeg kunne lykkes at lave en god dressing.
Lige nu bugner min have med friske krydderurter. Så længe haven byder på så stort et udvalg, eksperimenterer jeg med dressingen, som derfor bliver lidt forskellig hver gang 🙂
Hvis du i forvejen laver en god urte-oliedressing, kan du vælge at bruge den.
Salaten på billedet er lavet med hvide bønner i stedet for sortøjebønner, da det var hvide bønner, jeg havde i boksen. Sortøjebønner gør salaten smukkere at se på.
2. Vandmelonsalat
Vandmelon er en skøn sommer-spise og et godt og velsmagende supplement til næsten alt andet plantebaseret mad. Derfor besluttede jeg, at den skulle laves i en vegansk udgave.
Hvad kunne jeg erstatte fetaosten med?
Jeg har fundet ud af, at fetaost er helt til overs – ja faktisk forstyrrer den melonens fine smag.
Den allerbedste vandmelonsalat er hel enkel:
Vandmelon i tern, hakket mynte og ristede græskarkerner!
Min yngste søn er ikke så vild med mynte. Så når han spiser med, undlader jeg mynten.
Salaten er uden dressing. Dressing vil også bare forstyrre vandmelonens fine smag 🙂
Jeg bringer ingen særskilt opskrift på vandmelonsalat. Det er vist ikke nødvendig 🙂
Begge salater – både salaten med perlebyg i urtepestodressing og vandmelonsalaten, er glimrende tilbehør til grøntsagstærter.
Opskrift på salat med perlebyg og urtepestodressing:
Ingredienser
- 3 dl perlebyg (boghvedekerner for glutenfri)
- 300 g edamamebønner (fra frost)
- 1 ds. sorte bønner (eller 300g selvkogte)
- 1 ds. hvide bønner (eller 300g selvkogte)
Urtepestodressing
- 2 bdt. Friske krydderurter (ex. persille, basilikum, purløg, dild, koriander mm)
- 1 dl olivenolie
- 2-3 spsk citronsaft/citrusuniversal
- 1 fed hvidløg (presset)
- salt og peber
- 1 håndfuld ristede pinjekerner (kan undlades)
- evt. lidt vand
Sådan gør du
- Skyl og kog perlebyg efter anvisning på posen. Dryp af i en sigte, og kom dem i en skål. Brug evt. de varme korn til at tø edamamebønnerne op med.
- Kom de øvrige bønner i skålen med perlebyg og edamamebønner, og bland dem rundt.
Urtepestodressing
- Skyl og slyng de udvalgte urter. Her bruger jeg persille, småbladet basilikum, purløg og lidt koriander.
- Kom alle ingredienser i en foodprocessor. Eller minihakker. Ved minihakker kan det være en god ide at hakke krydderurterne først. Jeg kommer ca ½ af krydderurterne i til at starte med og supplerer med resten efterhånden, som der bliver plads i hakkeren.
- Hvis dressingen bliver for tyktflydende, kan du tilsætte vand til passende konsistens. En passende konsistens er også lidt tyktflydende 🙂
- Rør dressingen i perlebyg-bønne- blandingen. Sæt salaten i køleskab, og lad den trække 1 time eller længere.
- Anret på et fad og pynt evt. med friske krydderurter
Noter
Salatrester er perfekt i madpakken