Mælkebøtteblomst fritter er ganske enkelt mælkebøtteblomster, som dyppes i en tyk pandekagedej og steges på en pande. Jeg har først opdaget denne lille delikatesse for ganske nyligt. Faktisk har jeg dette forår tænkt, at jeg måtte kunne bruge mælkebøttens blomst i madlavningen. Svaret fik jeg på Alsbrogaard Bed & Breakfast, hvor min mand og jeg lige har nydt en lille miniferie. Her fik vi serveret mælkebøtte blomst fritter både til aftensmad og til morgenmad med henholdsvis tatarsauce og birkesaftsirup. Fritterne smager overraskende godt. Og så kan man vel tale om, at det er sæson spise.
Jeg har allerede lavet mælkebøtteblomst fritter to gange i den forløbne uge og iler med at dele opskriften. De er både nemme og ret hurtige at lave. Og så er det jo lige nu, det sker, at mælkebøtterne vælter frem. Måske vil nogen synes, det er en sjov ide, og har lyst til at lave dem. Der er en opskrift på mælkebøtteblomst fritter og tatarsauce i dette indlæg.
De fritter, vi spiste på Alsbrogaard, var dyppet i en hvedemelsdej, hvilket gør dem dejligt kageagtige. Jeg har valgt at lave en glutenfri dej. Hvis ikke gluten er et issue, kan melet i opskriften erstattes lige over med hvedemel.
Vores læremester på Alsbrogaard, Jette, lavede en lidt sjov sammenligning, som jeg godt kan bekende mig til. Før Jette gik plantebaseret, var hun meget glad for indbagte rejer. Disse “indbagte” mælkebøtteblomster giver lidt den samme chewy konsistens og smagsoplevelse som indbagte rejer. Ret lækkert faktisk 😀
Opskrift på mælkebøtteblomst fritter:
Ingredienser
Mælkebøtteblomstfritter
- 20 mælkebøtteblomster (eller 5 - 10 stk mere)
- 2 dl mel (Jeg har brugt 1 dl havremel og 1 dl rismel. 2 dl hvedmel kan også bruges.)
- ½ tsk sukker (Jeg har brugt kokossukker)
- ½ lille tsk salt
- 1½ dl plantemælk
- Danskvand
- Olie evt olivenolie (til stegning)
Tatarsauce
- 2 spsk mayonnaise
- 1 dl yoghurt naturel (el. cremefraiche el. græsk yoghurt)
- 1 tsk dijonsennep
- 1 spsk citrusuniversal/citronsaft
- Lidt salt og peber
- Lille håndfuld persille (hakket)
- Lille håndfuld purløg eller dild (hakket)
- 1½ spsk kapers (hakkede)
- 2-4 cornichoner (eller anden syltet agurk/squash)
Sådan gør du
Mælkebøtteblomst fritter
- Bland mel, salt mælk og sukker.
- Tilsæt danskvand lidt ad gangen og pisk til dejen er lind og ensartet.
- Skyl mælkebøtteblomsterne grundigt inden tilberedning, dup dem tørre - eller gør som jeg tjek dem for fluer, når de er plukket og sæt dem i vand i en tallerken.
- Dyp nu mælkebøtteblomsterne i dejen (brug evt en madpincet, hvor pincetten holder i det grønne ved stilken), og steg dem gyldne på en olieret pande. Først med blomsten nedad. Når blomsterne er blevet lysebrune, skal de vendes.
- Når de er brunede på begge sider, fjernes de fra panden og lægges på et viskestykke eller lignende. Er der dej til overs, kan der bages små pandekager af resten.
- Blomsterne kan drysses med salt og timian eller sirup, alt efter om man er til det søde eller salte. Jeg har drysset dem med ganske lidt salt.
Tatarsauce
- Rør mayonnaise, yoghurt, sennep og citronsaft sammen. Rør kryderurter og kapers, cornichoner/syltet agurk i og smag til med salt og peber.
- Velbekomme 🙂