Den første uge i november bød på forskellig festivitas. Både “international veganerdag” og besøg af min mands bror og børn fra Bruxelles. Det er der kommet alle disse kager ud af 🙂
Der er en opskrift på veganske portions æblekager i dette indlæg.
Onsdag d. 1. november var international veganerdag, en dag som har eksisteret siden 1994, og som bliver fejret af veganere rundt om i verden. I Danmark er det “Mad med medfølelse”, som står for fejringen. Jeg fik lyst til at markere veganerdagen, og inspireret af bloggeren “Madmedgloed” fejrede jeg “World Vegan Day” ved at lave banankage og konfektkugler (rødbedebomber) 😀
Banankage og rødbedebomber var sjove og nemme at lave samt smager skønt 🙂
Du kan finde Mad med gløds opskrifter ved at følge de indlagte links. MUMS!
“Problemet” hos os er lidt atypisk at få kagerne spist, hvilket bevirker, at jeg ikke ret tit laver kage og faktisk altid kun, når vi har gæster, eller “børnene” er hjemme. Derfor var det heldigt, at min svoger, niece og nevø, som bor i Bruxelles, var på efterårsferie i Danmark. En oplagt anledning til at samle den sydjydske del af min mands familie til spisning, og på den måde blev vi pludselig 10 personer til middag og kage torsdag d. 2. november.
Jeg valgte at slå dessert og kaffe og kage sammen, og at lave små portions æblekager til dessert, serveret sammen med banankage og rødbedebomber.
Wauww!! det er altså rigtig meget kage på en gang i vores køkken 😀
Portions æblekager er en af mine favorit serveringer. Først og fremmest fordi det er en nem dessert, som smager friskt og godt. Dernæst fordi disse små æblekager smager af gamle dage, fordi gammeldags æblekage med rasp og flødeskum har fulgt min mand og jeg siden vores barndom på landet. Vores portions æblekager er naturligvis genskabt i en vegansk og sundere version, men det bliver den kun bedre af 🙂
Portions æblekagerne kan forberedes i god tid og opbevares i køleskabet, for at blive pyntet med kokosfløde og kacaonibs lige inden servering – de kan formentlig også pyntes helt færdige i god tid.
Jeg har et magisk køleskab, hvor der på en eller anden måde altid bliver opbevaringsplads, til alt hvad jeg finder på af mad, og ellers opstår der kreative løsninger, som på billedet, hvor et lille aflangt træskærebræt er blevet til en ekstra hylde 😉
Hver efterår koger jeg flere gryder æblegrød, som jeg fryser usødet i mindre portioner. Det gør det nemt henover vinter og forår, og så længe lageret rækker bl.a. at lave gammeldags æblekage. Æblekagerasp laver jeg med hakkede mandler og rug- eller havregryn, lidt rosiner, kokossukker, kanel og kardemomme, som ristes i kokosolie på en pande. Flødeskummet består af pisket kokosfløde, som er den faste del af kokosmælk fra dåse. Kakaonibs er små stykker af den rå kakaobønne. kakaonibs kan erstattes af hakket chokolade, nødder eller lidt frosne blåbær.
Jeg har anvendt disse veganske portions æblekager som tapas-dessert på en tapastallerken, hvilket fungerede super godt, og nemt for værtinden, at desserten blev serveret sammen med den øvrige mad 😀
Hvis du nu er blevet nysgerrig på veganske tapas, kan jeg henvise til, at du søger på tapas i søgefeltet på bloggen, hvor der i maj måned 2016 var tema om tapas med en del forskellige tapas-indlæg.
Du kan finde indlægget med omtale af æblekage-tapas HER
Opskrift på veganske portions æblekager:
Ingredienser
- 1 portion usødet æblegrød (8-900g eller ca. 7dl. )
- 3 spsk birkesød / ahornsirup (eller rørsukker)
- ½ stang vanilie (eller ½tsk vaniliepulver)
Æblekage rasp
- 1 lille håndfuld mandler (finthakket)
- 1½ dl rug- eller havregryn (evt. glutenfri havregryn)
- 2 tsk kokossukker (ahornsirup eller rørsukker)
- 1 spsk rosiner
- ½ tsk kanel
- 1/4 tsk støt kardemomme (kan undlades)
- 1 spsk jomfrukokosolie
Kokosfløde
- 1-2 ds kokosmælk (Obs som kan skille sig i vand og kokos. Alternativt Alpro piskbar (vegansk piskeføde af soja))
Pynt
- lidt kakaonibs (eller hakket chokolade, nødder eller blåbær)
Sådan gør du
- Start med æblegrøden. Hvis ikke du har færdig æblegrød i fryseren, som jeg, men skal starte forfra med at koge en portion grød, så kog gerne rigeligt, da portionen svinder en del under kogning. Afkøl grøden.
- Sød den kolde æblegrøden med birkesød eller ahornsirup, alternativt rørsukker, hvis du bruger sukker. Smag til - grøden skal ikke være "for" sød. Halver vaniliestang, skrab vanilien ud og kom i grøden.
Æblekagerasp
- Hak mandlerne i hurtighakker, kom gryn i og hak kortvarigt med.
- Tilsæt sukker, rosiner og krydderier.
- Smelt kokosolien på en lille pande og rist raspblandingen i kokosolie nogle minutter.
Saml æblekagen
- Kom 1 - 1½ spsk æblegrød i bunden af hvert portionsglas.
- Fordel raspen over æblegrøden i glassene.
- Fordel nu resten af æblegrøden over raspen.
- Dæk glassene til og opbevar i køleskab indtil servering. Kan også serveres med det samme, men vinder lidt i smag ved at ingredienserne "sætter sig".
Pynt og server
- Når du skal lave kokosfløde af en dåse kokosmælk, er det en fordel, at både kokosfløde, skål og piskeris er kolde. Åben forsigtig dåsen med kokosmælk og skrab det faste kokosflødelag over i en skål. hvis du gerne vil have mere fløde på, end illustreret på billedet øverst, skal du bruge kokosfløden fra to dåser kokosmælk.
- Pisk nu fløden, til du synes, den har en passende konsistens. Forvent ikke flødeskum. Kokosfløden bliver blot blødere og mere cremet ved piskning.
- Kom en skefuld kokosfløde (eller mere) ovenpå æblekagerne.
- Pynt f.eks med et drys kakaonibs eller andet valgt drys.
- Velbekomme