I dette indlæg har jeg samlet alle mine opskrifter på pesto og andet “smørbart” tilbehør – med billeder, beskrivelser og link til opskrifter. Der er også en helt ny opskrift på “pesto med soltørrede tomater og basilikum”, som er vores nyeste favorit.
Det er en ganske enkel sag at lave en vegansk pesto, og man kan variere ingredienserne ret meget, hvilket giver en frihed til at bruge de nødder eller det grønt, man har til rådighed.
Vi spiser pesto til rigtig mange retter. F.eks. som tilbehør på brød til suppe, til salater, til grøntsagsrettter og buffetmad. Som smørelse på en pizza i stedet for tomatsovs. I pastaretter, på bruchetta osv.
En god pesto løfter som regel smagsoplevelsen i et måltid,hvis man vel og mærke kan lide pesto.
En grundopskrift til pesto kan sådan ud:
– 2 store håndfulde grønne blade (basilikum, grønkål, rucola, persille, blandet ukrudt som ramsløg, skvalderkål, mælkebøtteblade og lignende).
Det kan være en god ide at lade minimum en fjerdedel af det grønne bestå af basilikum.
– 1 lille håndfuld ristede nødder eller kerner (pinjekerner, mandler, græskarkerner, cashewnødder, solsikkekerner og lignende)
– 1-2 spsk citrusuniversal / friskpresset citronsaft.
– 1-2 spsk gærflager
– et fed presset hvidløg
– lidt salt
– En god koldpresset økologisk olie til en passende pestokonsistens
Blend alle ingredienserne og smag til – tilsæt evt. mere citron, salt eller gærflager.
Jeg har faktisk længe haft lyst til at eksperimentere med at lave en dansk pesto af danske råvarer. En pesto med grønkål, persille, ristede hasselnødder, æblecidereddike, gærflager, evt. revet peberrod, rapsolie og salt – eller noget i den stil. Det må jeg prøve – måske en senere opskrift 😀
Først lige billeder og links til syv opskrifter på pesto og “smør”, som allerede er på bloggen, og herefter kommer en ny opskrift på pesto med soltørrede tomater og basilikum, som smager helt fantastisk 😀
Fem veganske pestoer og to veganske “smør”:
Pesto med bailikum er den helt klassiske pesto, som absolut smager skønt i en vegansk version.
Om sommeren dyrker vi en masse basilikum i haven, som jeg laver pesto af i stor stil og fryser ned. Pesto kan sagtens fryses. Jeg laver 8-10 små glas. Holdbarheden efter optøning er overraskende lang ved opbevaring i køleskabet.
Denne pesto med ukrudt varsler forårets komme og giver håb for en lang og lys sommer. For os er det skønt at hente vores råvarer i naturen. Pesto med ukrudt indeholder både ramsløg, skvalderkål og mælkebøtteblade – ukrudtet indeholder vigtige mikronæringsstoffer, som vores krop nyder godt af.
Grønkålspesto er en helt uundværlig pesto, som vi laver flere gange henover vinteren og bruger til vores yndlings jordskokkepizza – så længe jordskokker haves. Rester af pestoen bruger vi som smørelse på brød.
En variation af grønkålspesto og bloggens første pesto – bruges bl.a som dip til gnocchi.
Kan også bruges på pizza. Opskriften er fra bogen “Green Kitchen Rejser”. Jeg har gjort den vegansk ved at udskifte parmesanost med gærflager.
Solsikkepesto er en dejlig variation til de grønne pestoer. Den er lidt flødeosteagtig i konsistensen. Er flot hvid, når den lige er lavet – men bliver mere solsikkekernefarvet ved opbevaring pga iltning.
Opskriften er fra bogen “vegansk bagebog” af Mekto Ganic
Persillepesto med ristede græskarkerner vendt i kogt pasta smager helt fantastisk. Vi anvender udelukkende pestoen til denne pastaret, som vi til gengæld laver tit 😀
Inspiration til pasta i persillepesto har vi hentet fra Årstidernes veganske måltidskasse.
Vegansk olivenoliesmør er lavet med silketofu og olivenolie. Det er en af de helt simple opskrifter, som har fået stor betydning i vores madlavning. Krydret, som her med hvidløg og estragon, fungerer smørret super godt som tilbehør til brød til alle mulige retter. Naturel, uden krydring, er det blevet vores mayonnaise, som vi bruger til rigtig mange ting. F.eks til remoulade, til coleslaw og til alle retter, hvor der skal bruges mayonnaise.
Nøddesmør består af to ingredienser – nødder og salt. Nødderne ristes, afskalles, blendes til smør og tilsættes lidt salt. Smørret kan laves med alle slags nødder og evt. blandes med kerner.
Kræver en rimelig god blender og lidt tålmodighed til, at nødderne bliver blendet længe nok til at blive til smør. Nøddesmør er luksus-smørelse som tilbehør til brød til forskellige retter eller som smørelse til morgenbrød. Evt tilsat kakao og ahornsírup, som Nutella
Opskrift på pesto med soltørrede tomater og basilikum:
Ingredienser
- 50 g soltørrede tomater
- ½ dl cashewnødder
- 1 dl olivenolie
- 1 fed hvidløg
- 1½ spsk gærflager
- 1 stor håndfuld frisk basilikum
- ½ tsk havsalt
- 1 knivspids cayennepeber (kan udelades)
Sådan gør du
- Sæt tomaterne i blød i vand i 2 timer.
- Dræn vandet fra tomaterne og blend alle ingredienserne godt. Pestoen skal være grødet i konsistensen.
- Pestoen kan bruges som pålæg, i burgere, som tilbehør til flutes, salat, tærter til bruchettaer eller andet.
- Opbevares i et rent lukket glas i køleskabet i minimum en uge. Kan fryses.
Noter
Vores favoritanvendelse med denne pesto er lige for tiden, at smøre den på bruchetta sammen med en vegansk postej fra Hanegal eller kidneybønnepostej. Vi bager vores hurtige suppebrød, som skæres i tynde skiver og ristes 10 minutter i ovnen ved 180 grader varmluft. Tages ud af ovnen og smøres først med pesto og herefter med postej, og drysses med lidt flagesalt. Bages 10 minutter mere og serveres som snack eller en forret MUMS! 😀