Denne opskrift kom til mig under en svømmetur sidste onsdag.
Egentlig havde jeg besluttet mig for, at jeg ville bage en gulerods-løgtærte, fordi vi havde alle ingredienserne til denne tærte. Og da den ide var på plads, cyklede jeg glad afsted til svømmehallen.
Når jeg svømmer, har mine tanker tit sit eget liv, og fordi jeg er den, jeg er, rummer min hjerne mange tanker og associationer, der handler om mad 🙂
Tankerækken frem mod ærtetærten var nogenlunde således:
“Den nemmeste tærte, jeg lavede engang, var en tun-ærte -tærte, krydret med oregano… en dåse tun og en pose frosne ærter, nemmere kunne det ikke blive…. Hvordan erstatter jeg tun i en tærte?…Thomas fra “Kærlighed og kikærter” bruger groft hakkede kikærter i sin veganske tunsalat, men kikærter som fyld vil nok ikke give særlig meget kant til en tærte … Jeg kan jo godt lave en ærte-tærte… jeg kunne måske bruge mine mynteærter, som jeg super godt kan lide, og vende dem i den veganske æggemasse med kikærtemel, som jeg tit bruger til grøntsagstærter… Måske kan jeg så lave Thomas’ veganske tunsalat og komme ovenpå tærten? Ja. hvorfor ikke? Det må man da godt kunne – ingen regler – Så skal jeg nok bruge oregano fremfor mynte, så bliver det også lidt ligesom i gamle dage. Jeg kan komme tomatskiver ovenpå ærtetærten for tomater og tun går godt sammen…Bare navnet “ÆRTE-TÆRTE”, ha ha! – superskønt, som Englerods falaffel-vaffel”
Pokkers! Hvor mange baner har jeg lige svømmet – skal jo nødig glemme at tælle nogen 😉
Resultatet af min tur i svømmehallen blev, at jeg selvfølgelig var nød til at lave denne ærtetærte med vegansk tunsalat til aftensmad samme dag og droppe den kendte gulerods-løgtærte. Bonus var, at jeg stadig ikke behøvede at handle 🙂 og endnu mere bonus, at jeg fik mig en ny livret 😀
Min mand og jeg hjælpes for det meste ad med at lave mad. Jeg bagte ærtetærten, fordi opskriften var i mit hoved, og min mand lavede den vegansk tunsalat, hvis opskrift var på Ipaden.
Vi valgte at servere tærte og salat hver for sig, men toppede vores tærtestykke med et tykt lag vegansk tunsalat. MUMS! Det blev i en overraskende grad super-lækkert 😀
Vi kan i forvejen rigtig godt lide Kærlighed og kikærters veganske tunsalat, som vi har lavet nogle gange til frokost. Når salaten kommes ovenpå et stykke lun ærtetærte med tomater og vegansk parmesanost, ja, så tager hele herligheden et kæmpe skridt opad gourmet-trappen ♥ ♥ ♥
Du kan finde Kærlighed og kikærters opskrift på vegansk tunsalat HER
Opskrift på vegansk ærtetærte:
Ingredienser
Tærtebund uden hvedemel (evt. glutenfri)
- 80 g usaltede cashewnødder (finthakkede)
- 160 g bygmel (eller glutenfri havremel)
- ½ tsk salt
- 1½ spsk FiberHUSK
- 3-4 spsk olivenolie
- 2 dl koldt vand
Tærtebund med hvedemel
- 200 g grahamsmel
- 150 g hvedemel
- ½ tsk salt
- 4 spsk olivenolie
- 2 dl koldt vand
Sådan gør du
- For begge tærtebunde gælder: Kom alle tørre ingredienser i en skål. Bland dem og lav et hul i midten.
- Kom olie og vand i hullet. Rør dejen hurtig sammen først med en ske, og saml herefter dejen med hænderne. Dejen må gerne være til den fugtige side. (Hellere fugtig end tør). Hvis bygmelsbunden er for våd, kan den hvile nogle minutter, hvorefter FiberHusk har suget væske til sig. Hvis hvedemelsbunden er lidt for våd, kan du komme mel på fingrene, når du trykker den ud i tærteformen.
- Tryk dejen ud i tærteformen med fingrene. Det er IKKE nødvendigt at smøre formen først. Prik huller i bunden med en gaffel.
- Forbag tærtebunden i 12 minutter ved 185grader varmluftovn
Noter
Ingredienserne til tærtebunden kan varieres efter smag og hvad, du har.
Bygmelstærten kan nemt gøres glutenfri ved at udskifte bygmelet med f.eks. glutenfri havremel, som kan købes i Rema. Alternativt rismel eller boghvedemel. Cashewnødderne kan erstattes af hasselnødder eller mandler.
Fyldet passer til et stort tærtefad på 28-30cm
Ingredienser
Ærtefyld
- 1 rødløg (finthakket)
- 1 ps. frosne ærter (4-500 g)
- lidt ekstrajomfruolivenolie
- 1 tsk tørret oregano (eller 1spsk frisk, hakket)
- salt og peber
Kikærtedej
- 150 g kikærtemel
- 3/4 tsk salt
- 3/4 tsk bagepulver
- 1 kvivspids chilipulver
- peber
- 1½ dl koldt vand
Topping
- 3-4 tomater (i skiver)
- 3-4 spsk vegansk parmesan (til drys)
- evt sesamkerner (til drys)
Sådan gør du
Ærtefyld
- Svits løgene nogle minutter i olivenolie for middel varme
- Tilsæt en pose frosne ærter, oregano, salt og peber. Rør rundt nogle minutter.
- Læg låg på gryden, og lad ærteblandingen simre ved svag varme 10-15 minutter eller længere, rør ind imellem i blandingen .
- Ærterne kan laves med mynte i stedet for oregano.
Kikærtedej
- Bland alle tørre dele og kom vandet ved. Rør det hele sammen. Konsistensen skal være som en tyk pandekagedej.
Samling af tærten
- Rør ærteblandingen i kikærtedejen, og bred det ud i den forbagte tærtebund.
- Top med tomatskiver.
- Drys evt. med vegansk parmesan: 1 håndfuld cashewnødder, 2-3 spsk gærflager, et nip røget paprika og evt. lidt hvidløgsgranulat. det hele hakkes sammen i en minihakker til det ligner revet parmesan. Evt. overskydende parmesan kan opbevares på glas i køleskab i lang tid og er super som drys pastaretter, pizza m.m.
- Du kan også drysse med sesamfrø. (jeg gjorde begge dele:) )
- Bag tærten i ovnen ved 185 grader varmluft i 20-25min
- Top tærten med vegansk tunsalat
Noter
Til afbillede store tærtefad, passer det med en dobbelt portion "tunsalat".
Tærten med topping egner sig supergodt til madpakke og smager også dejligt kold.
Kunne være en ide til påskebordet 🙂