Denne blandede kålsalat, begyndte vi at lave for et par år siden – efter en løs, håndskreven opskrift. Jeg kan derfor ikke adressere og fremhæve ophavsmanden til salaten. Enten har jeg skrevet opskriften ned efter en middag hos venner, eller også har jeg den fra et blad, hvor den har fanget min interesse.
Det er dejligt med en blandet vinterråkostsalat. Nogen gange er det nemlig sådan, at vi har lidt af hvert i køleskabet til at komme i en salat men ikke nok af den enkelte grøntsag til at lave ren grønkåls- eller ren rødkålssalat. Der ud over er det skønt med variation i salaterne.
Til denne salat har jeg fulgt den håndskrevne opskrift, men jeg tænker, at man godt kan kombinere, hvad man har af restekål i køleskabet.
Kombinationen i denne salat – grønkål, rødkål og gulerødder – er fuld af faver og dermed fuld af sundhed. Grønkål og rødkål tilhører de korsblomstrede grøntsager, og grønkål tilhører samtidig de grønne bladgrøntsager. Korsblomstrede og grønne bladgrøntsager er de to mest sundhedsfremmende grupper af grøntsager.
Den amerikanske læge Michael Greger, som har skrevet bogen “Hvordan du undgår at dø – Opdag hvilke madvarer, som beviseligt forhindrer og kurerer sygdom“, skriver følgende om de korsblomstrede- og grønne bladgrøntsager:
De korsblomstrede grøntsager omfatter bl.a. rucola, rosenkål, broccoli, hvidkål, rødkål, grønkål (rød, grøn, sort), blomkål, peberod, radiser, brøndkarse m.fl.
” Der kan næppe siges for meget godt om korsblomstede grøntsager. Disse grøntsager gør underværker for sundheden: De hæmmer kræftudviklingen, de styrker kroppens forsvar mod sygdomsfremkaldende organismer og forureningsstoffer, de er med til at beskytte hjernen og synet og endnu mere.” (Greger, 2016, s. 317)
De grønne bladgrøntsager omfatter bla. rucola, grønkål (grøn, sort, rød), palmekål, rødbedetoppe, spinat, blandede unge salatblade, bladbede m.fl.
Om grunden til, at de grønne badgrøntsager er de allermest sunde, skriver Greger:
“Om efteråret stråler skoven af røde og orange og gule farver – hvor kommer de fra? De har faktisk været der hele tiden, de var blot skjult af det grønne pigment klorofyl, som begynder at nedbrydes om efteråret. På samme måde indeholder grøntsagernes mørkegrønne blade mange af de andre plantepigmenter. som tidligere nævnt er disse farvestrålende stoffer ofte de selv-samme antioxidanter, der står bag mange af sundhedsfordelene ved indtagelse af frugt og grøntsager. Når du spiser grønne bladgrøntsager, spiser du hele regnbuen.” (Greger, 2016, s. 320)
Der er kun gode grunde til at lave kålsalat hver uge, så her kommer endnu en opskrift 🙂
Opskrift på blandet grønkåls- og rødkålssalat:
Ingredienser
- 200 g grønkål (fintsnittet)
- 200 g rødkål (fintsnittet)
- 200 g gulerødder (groftrevet)
- 1 æble (i små tern)
- 10 tørrede abrikoser (i små tern)
- 30-60 g pinjekerner (ristede eller andre nødder grofthakkede)
Dressing
- 2 spsk ekstra jomfruolivenolie
- 2 spsk citronsaft/citrusuniversal
- 2 spsk vand
- 1 spsk æblecidereddike
- 1 spsk agavesirup/ahornsirup (eller anden sirup)
- lidt salt
Sådan gør du
- Bland alle ingredienser i en stor skål
- Lav dressingen, kom den på salaten og bland det hele godt.
- Server til frokost, til varm ret eller til en suppe.
Comments are closed.