Kålsalat med bagte rodfrugter er vores splinter nye kålsalat, som jeg ikke kan forstå, jeg ikke har lavet tidligere. I dette indlæg er der en opskrift på kålsalat med bagte rodfrugter. Der er også billeder og link til et lille udpluk af bloggens skønne kålsalater. Samtidig har jeg været i gang med at katagorisere alle mine kålsalater, så opskrifterne nemt kan findes frem ved at søge på “kålsalat” enten i søgefeltet eller under katagorien kålsalat.
Kålsalat med bagte rodfrugter er opstået i kølvandet på et projekt, jeg har gang i, hvor jeg afprøver forskellige måder at lave madtærter på. Lige nu afprøver jeg forskellige tærtebunde, forskelligt fyld og forskellige veganske “æggemasser” til at binde fyldet sammen med. Egentlig har jeg et tærte-setup, som fungerer rigtig godt, men tænk hvis jeg nu misser noget, som er endnu bedre 😉
Tilbage til salaten – for hvilken salat skulle jeg lave til lørdagens nye tærte?
Og hvad havde jeg i det hele taget i gemmerne til at lave salat med?
Jeg havde ½ spidskål og en pose rosenkål i køleskabet. I haven er grønkålene begyndt at sætte nye blade, som er super lækre og bløde her om foråret, og I haveskuret havde jeg stadig nogle bolsjebeder, som har overvintret i en flamingotønde.
Kombinationen til den nye kålsalat blev derfor at jeg lavede en blandet kålsalat med spidskål, grønkål og palmekål, der blev lagt som en bund på et stort fad. Bolsjebederne blev renset, skåret i mundrette tern, ovnbagt sammen med hele rosenkål (vi elsker ovnbagte rosenkål i vores familie) og afkølet, inden de blev lagt ovenpå kålsalaten. Jeg valgte ikke at søde dressingen til kålsalaten, som blev lavet med olivenolie, citrusuniversal og æblecidereddike. Og derfor valgte jeg at toppe salaten med tørrede søde tranebær og lidt tørrede figner skåret i små tern. De bagte bolsjebeder har også sødme.
Øverst kom der en stor håndfuld ristede græskarkerner.
Prikken over å’et blev en tahindressing (som jeg konstant øver mig på at lave) med tahin, lime, tamari, agavesirup og vand. Mums! 😀
Først lige nogle billeder af – og link til fire andre skønne kålsalater og herefter en opskrift på kålsalat med bagte rodfrugter:
Opskrift på kålsalat med bagte rodfrugter:
Ingredienser
Kål
- 1/4-1/2 spidskål (eller anden kål)
- 1 god håndfuld grønkål rød/grøn (eller anden kål)
- 1 god håndfuld palmekål (eller anden kål)
Dressing til kålsalat
- 1 spsk friskpresset citronsaft/citrusuniversal
- 1 spsk vand (Kan udelades - er godt ved grønkål.)
- 1 spsk æblecidereddike
- 1 spsk olivenolie
- evt. lidt salt
Rodfrugter
- rodfrugter svarende til en bageplade
- bolsjebeder/alm. rødbeder
- rosenkål
- eller sød kartoffel, jordskokker (græskar, selleri, pastinak osv. osv.)
- 1-2 spsk olivenolie
- lidt salt
- timian (eller anden krydderurt.)
Drys
- 1 lille håndfuld tørrede tranebær
- 1 lille håndfuld tørrede figner
- eller svedsker, abrikoser (rosiner eller lignende)
- 1 håndfuld græskarkerner eller nødder (ristede)
Tahindressing
- 2 spsk tahin
- ½-1 lime (saften)
- 1 spsk Tamari
- 1 spsk agavesirup
- vand (til en passende konsistens)
Sådan gør du
- Start med at bage rodfrugterne. Rens og snit rodfrugter i mundrette stykker. Almindelige rødbeder farver alt, så dem kan man vælge at holde for sig selv. Rosenkål kan sagtens bages hele. Bland med olie, salt og krydderi.
- Bages ved 185 grader varmluft i ca 30 minutter: Stik med en gaffel eller spidsen af en urtekniv og vurder, om de er møre. Rødbeder skal oftest bages lidt længere. Afkøl.
- Lav imens kålsalaten. Snit kålen fint og bland evt i serveringsfadet eller i en skål, for siden at anrette salaten på et fad.
- Lav dressingen og masser den ind i kålen - kål vil gerne masseres 😉
- Drys med valgte tørrede bær/frugter.
- Kom de bagte rodfrugter henover og drys med ristede græskarkerner.
Tahindressing
- Kom Tahin, saften af ½-1 lime (alt efter str. på limen) agavesirup og tamari i en lille skål. Rør/pisk det sammen til en ensartet konsistens. Til føj vand lidt efter lidt, indtil dressingen har en passende flydende konsistens. Smag til og tilføj evt. mere tamari (=salt) eller sirup.
- Velbekomme
- Spises evt sammen med "karbonader"