Når jeg tænker på tilbehør til tapas, tænker jeg på lækkert brød, pesto, nøddesmør,olivenoliesmør og en dejlig salat. Vores gæster vil kunne spise forskellige mængder mad. Med tapastallerkenen som omdrejningspunkt bliver tilbehøret det, vi kan fylde ud med, så alle opnår tilpas mæthed.
På tallerkenen fra efteråret valgte jeg at komme nøddesmør på selve tallerkenen.
Til et kommende arrangement er det min plan, at tilbehøret sættes på bordet til afbenyttelse af alle.
Har du måske nogle favoritter? BRØDET, PESTOEN eller en god mayonnaise, som du virkelig godt kan lide, vil det være oplagt, at servere det til dine tapas. Tilbehøret kan man lave selv eller købe sig til.
Jeg er typen, der laver det selv – hvilket “bider sig selv i halen”. Når jeg aldrig køber mig til det, tilegner jeg mig jo heller ikke nogle købte favoritter 😉
Vores tilbehør bliver:
Brød: Foccacia med rosmarin, små kernebrød og ristet rugbrød
Smørelse: Pesto, nøddesmør og olivenoliesmør med hvidløg.
Salat: Grøn salat med krydrede nødder
Opskrifter:
Opskriften på grøn salat med krydrede nødder kommer i et senere indlæg.
Foccacia-opskriften er fra bogen “Hold maven flad” af Charlotte Hartvig og Majbritt Engel.
Jeg bruger ikke hvedemel i mit bagværk, og er helt faldet for dette brød.
Vi bruger det til stort set alt. Til sandwich, burgerboller, ristet i ovnen med pesto og salt, til bruchetta på grillen, eller bare, som det er, til suppe eller salat.
Det indeholder loppefrøskaller, “FiberHusk”, og bygmel, som kan købes i helsekost.
Der findes andre gode foccacia-opskrifter på nettet, hvis du gerne vil bruge, de produkter, du i forvejen har i din husholdning.
Opskriften er gjort vegansk ved at udskifte mælkeprodukt med plantemælk.
Ingredienser
- 50 g hasselnødder (Kan erstattes af solsikkekerner eller græskarkerner)
- 0,5 pk gær
- 4 dl lunken vand
- 2 dl plantemælk (el. youghurt)
- 1 tsk salt
- 1 tsk rosmarin (hakket frisk eller tørret)
- 4 spsk olivenolie
- 2 spsk FiberHUSK
- 150 g rugmel
- 250 g bygmel (el. havremel)
Topping
- Maldonsalt (i flager)
- rosmarin (hakket frisk eller tørret)
- 2-3 spsk olivenolie
Sådan gør du
- Hak hasselnødderne til mel
- Opløs gæren i lunken vand
- Tilsæt plantemælk, salt, rosmarin, nødder og olie
- Tilsæt FiberHUSK og rugmel og til sidst bygmel. Rør godt
- Lad dejen hæve lunt i en time
- Hæld dejen ud på en bageplade med bagepapir. Tryk den ud enten med våde hænder eller med en bagespatel, der jævnligt dyppes i koldt vand
- Brødet skal være et stort fladt brød på ca 1cm i højden. Drys med rosmarin og saltflager og hæld olie ud over brødet.
- Bages i ovnen ved 200gr (185 varmluft) i 30min
Noter
Vi bruger dette brød til stort set alt. Til sandwich, burgerboller, ristet i ovnen med pesto og salt, til bruchetta på grillen, eller bare, som det er, til suppe eller salat.
Ingredienser
- 2 dl solsikkekerner
- 2 dl sesamfrø
- 2 dl hørfrø
- 2 dl græskarkerner
- ½ l koldt vand
- 1 tsk salt
- 100 g mandler (Finthakket)
- 2 dl kikærtemel (evt. andet glutenfri mel)
Sådan gør du
- Kom kerner og vand i en skål og lad det trække mindst 2t. Kan også stå natten over - eller længere. Så skal der bare tilsættes 1-2dl mere vand, når mel og mandler røres i.
- Tilsæt salt, fint hakkede mandler og kikærtemel. Rør det hele sammen.
- Kom brødene på bageplader med bagepapir med en ske dyppet i vand. Tryk dem ca. 1cm flade og form dem med skeen. Jeg plejer at lave 18stk, men til tapas eller vegansk ostebord laver jeg dem mindre og laver f.eks 24stk.
- Bages i varmluftovn ved 185gr (el. alm. ovn 200gr) i 30min.
- Afkøl på bagerist
- Bruges selvstændig til morgenbord, som frokostbrød eller til mellemmåltid. Samt kan bruges som tilbehør til stort set alle retter.
- Opbevares i plastikpose ved stuetemperatur. Kan fryses.
Noter
Er lettere vanedannende!
Ingredienser
- 2 potter frisk basilikum (Blade og stængler skylles og tørres)
- 30 g pinjekerner (ristede)
- 2-3 tsk citronsaft/citrusuniversal
- 2-3 tsk gærflager (Kan evt udelades)
- 1 dl olivenolie el. mere (til en ønsket konsistens)
- lidt salt
- ½ fed hvidløg (presset)
Sådan gør du
- Hvis du har en minihakker, kan du starte med at hakke basilikum, som nok skal i af nogle gange.
- Kom herefter resten af ingredienserne i og blend det til en passende konsistens. Smag til og tilføj evt. ekstra gærflager, salt og citron
- Hvis du har en foodprocessor, kan du komme alle ingredienser i med det samme.
- Kan opbevares 1-2 uger i glas med låg i køleskabet. Kan fryses.
Noter
Jeg ved ikke om gærflagerne er nødvendige. Prøv evt. uden, inden du investerer i gærflager.
Vi dyrker vores egen basilikum, og om sommeren laver jeg en stor portion pesto og fryser ned i små glas til brug om vinteren. Jeg har aldrig fundet en købevariant af pesto, som overgår denne.
Ingredienser
- 200 g hasselnødder
- lidt salt
Sådan gør du
- Rist hasselnødderne i ovnen ved 180g varmluft i 10 min. Afkøl let og afskal nødderne i et rent viskestykke
- Hak nødderne i minihakker eller foodprocessor i 3-5min til de bliver "flydende". Smag til med lidt salt.
- Kan opbevares i glas med låg op til 1 md i køleskab
Ingredienser
- 150 g silketofu (drænet vægt)
- 3/4 dl olivenolie
- 1 tsk macapulver (kan udelades)
- lidt salt
Variation 1
- 1-2 hvidløg (presset)
- 1-2 tsk estragon (tørret)
Variation 2
- 1-2 hvidløg (pressede)
- 1 tsk basilikum (tørret)
- 1/4 tsk paprika
Variation 3
- 1-2 spsk sød chilisauce
- 1 drys tørret chilipulver
Sådan gør du
- Blend silketofu, olie, macapulver og salt til en silkeagtig og luftig pure. Minder om mayonnaise.
- Kom hvidløg og krydderier i og blend dem med. Smag til og tilsæt evt. mere hvidløg, krydderier eller salt
- Kan opbevares i lufttæt beholder i køleskabet i op til 2 uger.
Noter
Kanon smørelse til burger.
Macapulver er en superfood, som kan købes i helsekost og på nettet. Den er dyr og kan udelades. Den gør smørret lidt sødt. Brug evt. lidt agavesirup i stedet.