For nylig høstede min mand denne sæsons sidste squash; en stor dejlig grøn squash 😀
Før “veganertiden” havde vi en yndlings-squash-tomattærte, som vi lavede flere gange hver sommer, når køkkenhaven bugnede af squash og rødløg, og drivhuset bugnede af tomater 🙂
Sidste års forsøg på at veganisere tærten mislykkedes, og da udbyttet af squash og tomater i år ikke har været særlig stort, har jeg slet ikke tænkt på at lave squash-tomattærte – før nu.
Efter sidste års uheldige squash-tomattærte, havde jeg allerede udtænkt mit næste skridt i forhold til, hvad jeg kunne gøre anderledes i tilberedningen af tærten. Derfor var det bare at gå i gang 🙂
I år lykkedes det så at lave en god vegansk squash-tomattærte 😀
Grøntsagstærter har i mange år været absolut yndlings mad i vores familie.
Da jeg begyndte at lave vegansk mad, blev grøntsagstærterne ligesom slettet fra mit mad-repertoire. – For hvordan erstatter man lige æg og ost i en tærte?
Sidste år gjorde jeg et ret vellykket forsøg med at lave en “vegansk æggemasse” bestående af kikærtemel, krydderier og vand. Hvorved jeg kunne genoptage de fleste grøntsagstærter i mit nye veganske madrepertoire. Det var helt fantastisk 😀
Grøntsagstærter er både nem mad og favoritmad hos os: En tærte + en skål salat og alle er glade 🙂
Hvordan man erstatter osten på tærten er lidt et temperaments- og smagssag. Der, hvor vi er landet lige nu, drysser vi “vegansk parmesan” over vores tærter i stedet for “ost”. Vegansk parmesan består af cashewnødder, gærflager, røget paprika og hvidløgsgranulat, som hakkes fint til det faktisk ligner parmesan. Det fungerer super godt hos os.
Nogen har sikkert gode erfaringer med at købe en “vegansk oste-erstatning” til at komme over tærten. Det har jeg ikke selv prøvet.
Min yngste søn lancerede sidste år begrebet “TÆRTE-ONSDAG”.
Smart, som han er, fik han mig på den måde lokket til at bage tærter hver uge 😉
Tærter er dejlig onsdagsmad, og nu har jeg efterhånden delt en del tærter her på bloggen.
Du kan læse et indlæg med opskrift på vegansk spinattærte HER
Du kan læse et indlæg med opskrift på vegansk gulerods-løgtærte HER
Du kan læse et indlæg med opskrift på vegansk champignonpaté-tærte HER
Du kan læse et indlæg med opskrift på vegansk auberginetærte HER
Du kan læse et indlæg med en opskrift på vegansk kantareltærte HER
Du kan læse et indlæg med en opskrift på vegansk porretærte HER
Du kan læse et indlæg med en opskrift på vegansk rødbedetærte HER
Du kan læse et indlæg med en opskrift på vegansk ærtetærte HER
For ikke at glemme de søde tærter:
Du kan læse et indlæg med opskrift på vegansk æbletærte med hasselnødder HER
Du kan læse et indlæg med opskrift på vegansk pæretærte med marcipan HER
Opskrift på vegansk squash-tomattærte:
Ingredienser
Tærtebund uden hvedemel (evt. glutenfri)
- 80 g usaltede cashewnødder (finthakkede)
- 160 g bygmel (eller glutenfri havremel)
- ½ tsk salt
- 1½ spsk FiberHUSK
- 3-4 spsk olivenolie
- 2 dl koldt vand
Tærtebund med hvedemel
- 200 g grahamsmel
- 150 g hvedemel
- ½ tsk salt
- 4 spsk olivenolie
- 2 dl koldt vand
Sådan gør du
- For begge tærtebunde gælder: Kom alle tørre ingredienser i en skål. Bland dem og lav et hul i midten.
- Kom olie og vand i hullet. Rør dejen hurtig sammen først med en ske, og saml herefter dejen med hænderne. Dejen må gerne være til den fugtige side. (Hellere fugtig end tør). Hvis bygmelsbunden er for våd, kan den hvile nogle minutter, hvorefter FiberHusk har suget væske til sig. Hvis hvedemelsbunden er lidt for våd, kan du komme mel på fingrene, når du trykker den ud i tærteformen.
- Tryk dejen ud i tærteformen med fingrene. Det er IKKE nødvendigt at smøre formen først. Prik huller i bunden med en gaffel.
- Forbag tærtebunden i 12 minutter ved 185grader varmluftovn
Noter
Ingredienserne til tærtebunden kan varieres efter smag og hvad, du har.
Bygmelstærten kan nemt gøres glutenfri ved at udskifte bygmelet med f.eks. glutenfri havremel, som kan købes i Rema. Alternativt rismel eller boghvedemel. Cashewnødderne kan erstattes af hasselnødder eller mandler.
Ingredienser
Squashfyld
- 6-700 g squash
- 2 mellemstore løg (skåret i tern eller skiver)
- 2 fed hvidløg (finthakket)
- lidt frisk chili (finthakket - kan undlades)
- ekstra jomfruolivenolie
- havsalt og peber
- 1½ tsk tørret estragon
Kikærtedej
- 150 g kikærtemel
- 3/4 tsk salt
- 3/4 tsk bagepulver
- lidt chilipulver
- peber
- 1½ dl koldt vand
Topping
- 4-6 tomater (i skiver)
- 3-4 spsk vegansk parmesan (til drys (se under instruktioner))
- evt. sesamfrø (til drys)
Sådan gør du
- Lav tærtebunden efter tærtebunds-opskriften, og forbag den.
- Vask og halver squashen. Skrab kernerne ud, hvis det er en stor squash. Skær squashen i ½ cm tykke skiver. Kom squashskiver i en skål og drys med 2 tsk salt. Lad stå og trække væske i ca 10 min.
- Tilbered imens løg, hvidløg og evt chili
- Svits løg , hvidløg og chili i lidt olivenolie.
- Kom squash i en sigte og skyl saltet af. Ryst vandet godt af. Svits squash sammen med løg ved ret høj varme i ca 2 min. mens der røres i gryden.
- Smag til med salt, peber og estragon
Kikærtedej
- Bland alle tørre dele og kom vandet ved. Rør det hele sammen. Konsistensen skal være som en tyk pandekagedej.
Vegansk parmesan
- 1 håndfuld cashewnødder, 2-3 spsk gærflager, et nip røget paprika og evt. lidt hvidløgsgranulat. det hele hakkes sammen i en minihakker til det ligner revet parmesan. Evt. overskydende parmesan kan opbevares på glas i køleskab i lang tid og er super som drys pastaretter, pizza m.m.
Samling af tærten
- Rør squashblandingen i kikærtedejen, og bred det ud i den forbagte tærtebund.
- Top med tomatskiver. I den tærte, som illustrerer opskriften har jeg brugt små cherrytomater i halve, fordi det var dem, jeg havde til formålet. Hvis jeg har tomater nok, vil jeg vælge at dække hele tærten med tomatskiver.
- Drys med vegansk parmesan og evt. sesamfrø (jeg gør begge dele)
- Bag tærten i ovnen ved 185 grader varmluft i 20-25min
- Serveres med en valgfri farverig salat. Velbekomme!
Noter
Tærte-rester egner sig super godt til madpakker. Rester kan også fryses.