Balsamico-marinerede grønne bønner er en bønnesalat, som vi tit lavede, før vi blev veganere, og som vi var rigtig glade for. En af de bærende ingredienser i salaten er fetaost. Jeg har de sidste par år eksperimenteret med at “veganisere” bønnesalaten, men hvad kunne være en god erstatning for feta? Jeg har nogle gange erstattet feta med fast tofu, som jeg skærer i tern og marinerer i olivenolie og basilikum (en opskrift på tofu-feta, som jeg fandt i en bog). Jeg har bare aldrig syntes, at denne fetaerstatning gør noget godt for bønnesalaten.
En tur i køkkenhaven for en uge siden, gav mig en god ide.
Jeg var i køkkenhaven netop for at plukke grønne bønner og høstede samtidig nogle fine squash.
“Hvordan mon bønnesalaten vil blive, hvis jeg bruger squashtern som erstatning for feta?
Jeg kunne skære en squash i tern på størrelse med fetaoste-tern, marinere ternene i Tamari (soja) og olie, bage dem i ovnen, og herefter komme de bagte squashtern i salaten”.
Det siger sig selv, at når en sådan tanke opstår, bliver jeg nød til at prøve den af 🙂
Salaten blev faktisk ret vellykket i første forsøg. Jeg har allerede lavet salaten to gange på en uge, og familien har godkendt den 😀
Det er ret tilfredsstillende, at kunne hente de grønne bønner, squash og rødløg i køkkenhaven. Jeg elsker friske grønne bønner – de smager simpelthen meget bedre, end når de først har været frosset. Foruden grønne bønner, bagte squashtern og rødløg består salaten af hakkede mandler og en marinade med olivenolie, balsamicoeddike, agavesirup, presset hvidløg, salt og peber.
Det er super dejligt, at kunne lave denne skønne salat igen og endda i en vegansk version 😀
Udenfor bønne-sæsonen smager salaten ganske fortrinligt lavet med frosne bønner 😉
Bønnesalaten egner sig som tilbehør til rigtig mange forskellige retter, f.eks. tærter, lasagne, risretter, fyldte pandekager, grøntsagsfrikadeller, patéer og meget andet, og en rest bønnesalat fungerer godt som topping på en rugbrødsmad, eller i en bøtte til madpakken.
Jeg har tidligere haft succes med at servere balsamicomarinerede grønne bønner, når vi har inviteret gæster til middag, og det vil jeg bestemt gøre igen med denne nye version af salaten 😀
Opskrift på balsamicomarinerede grønne bønner med squashtern:
Ingredienser
- 400 g grønne bønner (friske eller frosne)
- 1 mellemstor squash (eller ½ blok Violife feta i små terne)
- 1-2 spsk Tamari (sojasauce) (alt efter størrelsen på squashen)
- 1 spsk ekstra jomfruolivenolie
- lidt salt og peber
- 1 mellemstort rødløg
- 50 g mandler (smuttede)
Dressing / marinade
- 2 spsk ekstra jomfruolivenolie
- 1 spsk mørk basamicoeddike
- 1 lille spsk agavesirup (eller lignende)
- 1 fed hvidløg (presset)
- lidt salt og peber
Sådan gør du
- Vask squashen, skær den i tern og vend den med Tamari og olivenolie, f.eks. i en dyb tallerken. Kom squashternene på en bageplade og drys med lidt salt og peber. Bages ca. 15 minutter ved 185 grader varmluft, og køles af.
- De tilberedte squashtern kan evt. erstattes med ½ blok violife feta skåret i små tern.
- Nip bønnerne eller brug frosne bønner. Kommes i spilkogende vand, tilsat lidt salt og koger i 5 minutter. Dryppes af og afkøles, kan overhældes med koldt vand, hvis salaten skal laves med det samme.
- Hæld kogende vand over mandlerne og lad dem stå i vandet, til det er afkølet, så de kan smuttes. Du kan også vælge at bruge mandlerne uden at smutte dem.
- Rens rødløget og skær det i fine tern.
- Saml salaten: Kom bønnerne på serveringsfadet, herefter squashtern, hakkede mandler og rødløg.
- Rør dressingen og fordel den over salaten.
- Salaten er spiseklar med det samme, men kan også med fordel laves nogle timer i forvejen og trække med dressingen.
- Velbekomme 🙂
Noter
Salaten egner sig fortrinligt til de fleste serveringer, så prøv dig frem. En rest er god i madpakken, eller som pynt på en rugbrødsmad.