Lige nu ligger der mange æbler på græsplænen under vores æbletræ. Det er helt oplagt, at de skal anvendes i madlavningen. Jeg får lyst til at lave en fransk æbletærte.
Æbletærten er fransk, fordi det er en opskrift, jeg har med mig fra Frankrig, hvor jeg som 19-årig var i huset hos en fransk familie i Sydfrankrig. Indholdsmæssig ligner æbletærten ikke længere den tærte, jeg lærte at lave dengang, med masser af smør, hvedemel, sukker og æg. Udseendes-mæssigt ligner den nogenlunde sig selv. Det er en tærte, der har stået mange forandringer igennem i sit følgeskab med mig, og dette efterår opstår den så i en vegansk version. Den smager skønt 🙂
Jeg vil servere tærten med cashewnøddecreme. Den kan også serveres med planteflødeskum eller sojayoghurt tilsat lidt vanilje.
Jeg laver en lidt grov tærtebund – faktisk samme tærtebund, som jeg bruger til grøntsagstærter. Jeg kommer mindre salt i tærtedejen og tilføjer 1 tsk bagepulver og 1 tsk birkesød / rørsukker.
For mig skal en kage helst være ernæringsmæssig i orden samtidig med, at den er en nydelse 🙂
Hvis du har en bestemt tærtebund, du plejer at bruge, når du laver tærter, kan du sagtens fortsætte med at lave den. Jeg har gennem tiden lært mig selv at lave tærtebunde uden hvedemel. Mine tærtebunde består primært af cashewnødder og bygmel, (hvilket kræver FiberHusk / loppefrøskaller til at binde dejen sammen). Cashewnødder kan erstattes af hasselnødder og mandler.
Hvis du gerne vil lave en glutenfri tærte, kan du prøve at erstatte bygmelet med en glutenfri mel-type. F.eks. glutenfri havremel, boghvedemel, fuldkornsrismel eller andet glutenfri mel.
Jeg har valgt i dette indlæg at bringe både en opskrift på den hvedemelsfri tærtebund og en opskrift på en mere almindelig og nem tærtebund med hvedemel, som jeg lavede engang.
Opskrift på æbletærte og cashewnøddecreme:
Ingredienser
Tærtebund uden hvedemel
- 60 g cashewnødder (Finthakket)
- 120 g bygmel (eller glutenfri havremel)
- 1 spsk FiberHUSK
- lidt salt
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk birkesød / rørsukker
- 2 spsk ekstra jomfruolivenolie
- 1½ dl koldt vand
Tærtebund med hvedemel
- 150 g grahamsmel
- 100 g hvedemel
- lidt salt
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk birkesød / rørsukker
- 2 spsk ekstra jomfruolivenolie
- 1½ dl koldt vand
Æblefyld
- 4-6 æbler (evt. flere alt efter størrelse)
- 1 håndfuld hasselnødder (grofthakkede)
- 2-3 spsk ahornsirup
Cashewnødde-creme som tilbehør
- 150 g cashewnødder (udblødt i koldt vand mindst en time)
- 1 spsk æblecidereddike
- 2 spsk citronsaft/citrusuniversal
- ½ tsk vaniliepulver
- 1 spsk ahorsirup
- 5-6 spsk vand (til ønsket konsistens)
Sådan gør du
Tærtebund
- Bland alle tørre ingredienser og lav et hul i midten af melblandingen.
- Kom olie og vand i og rør det hele sammen, saml evt. med fingrerne til sidst. Dejen må godt være lidt fugtig. Tryk dejen ud i en u-smurt tærteform - evt. med lidt mel på fingrerne. Prik huller i bunden med en gaffel
- Tærtebunden skal ikke forbages.
Æblefyld
- Skræl æblerne og skær dem i kvarte. Skær dem herefter i både.
- Anret dem på tærtebunden ved først at lægge en krans af æblebåde rundt på det yderste af tærtebunden og bagefter rundt i midten af tærten - som på billedet.
- Drys de hakkede nødder over og fordel til sidst ahornsirup over æbler og nødder.
- Bages ved 185 grader varmluft i 20-25 minutter til æblerne bliver lidt gyldne og bunden ser færdigbagt ud.
Cashewnødde-creme
- Kom samtlige ingredienser i en blender, og kør til dressingen er helt glat. tilsæt evt yderligere vand til en passende konsistens. Smag til.
- Pynt evt med citronmelisse. Værsgo og spis.
Noter
Eller bare spises som den er.
Vil være ren forkælelse i madpakken 🙂
3 Comments
Pingback: Budgetvenlige efterårs aktiviteter - Med link love - Lise Sommerlund
Hej Veganer mor, tusind tak for din altid dejlige inspiration. Jeg har delt linket for opskriften til mine følgere. Så de også kan se din lækre opskrift (og lækre blog).
Rigtig godt efterår!
Kærlighed herfra
Hej Lise
Tak for omtale.
Sikke en fin blog du har 🙂
Kærlig hilsen
Helle 😀