Denne onsdags veganske tærte er med gulerødder, løg og squashskiver.
Både gulerødder og løg bliver søde, når de bliver svitset bløde. Godt krydret med oregano, timian, salt og peber bliver de overraskende velsmagende i en tærte.
Gulerods-løgtærte er en tærte, som er opstået tilbage i min elevtid i det sidste århundrede 🙂
Jeg var sygeplejeelev, og når jeg cyklede hjem søndag aften efter en friweekend hos mine forældre på landet, var det med cykelkurven fuld af friske grøntsager fra deres køkkenhave. Jeg fik masser af friske gulerødder, løg, squash og meget andet, og hvorfor ikke anvende dem i en tærte?
Det, at jeg var så priviligeret at blive forsynet med så mange dejlige friske grøntsager, har sikkert lagt grundstenen i min madlavning. Jo flere farverige grøntsager des bedre!
Siden min yngste søn i starten af juli lancerede begrebet “TÆRTE-ONSDAG”, bager vi ugentlig tærter herhjemme. Faktisk bliver det til flere gange om ugen, fordi tærten oftest skal prøves både med og uden låg af osteertatning (vi bruger Englerods “osteFRIsovs” som “oste”-gratinering), eller også skal den piftes lidt op med flere krydderier eller tilpasses på andre måder.
Vi er godt i gang med at genindføre grøntsagstærter som aftensmad i vores veganske køkken, og det er super dejligt. Grøntsagstærter er nemlig yndlings-mad, men har været sat på hold det sidste års tid, efter vi begyndte at lave vegansk mad.
Mine største forhindringer for at lave tærter har dels været, hvordan fyldet kan bindes sammen uden æg. Og dels har jeg tvivlet på, om vi ville værdsætte veganske grøntsagstærter lige så meget som “fortidens tærter”, hvor æggemasse og ostegratinering udgjorde nogle af tærtens bærende bestanddele.
Nu er det til min store glæde lykkedes at bage nogle grøntsagstærter, som kan leve op til alle vores krav. Det er lykkedes ved at koble forskellige ideer.
Du kan læse om, hvordan jeg er kommet frem til en vegansk æggemasse, som giver en god sammenhængende konsistens i tærten, i sidste uges indlæg HER
Gulerods-løgtærten har jeg lavet både i en version med låg af Englerods osteFRIsovs og i en version, hvor tærten toppes med squashsskiver i stedet for “ost”. (Jeg fik desværre ikke taget billede af tærten med låg af osteFRIsovs)
Du kan finde opskriften på Englerods osteFRIsovs HER
Hvis du har en bestemt tærtebund, du plejer at bruge, når du laver tærter, kan du sagtens fortsætte med at lave den. Jeg har gennem tiden lært mig selv at lave tærtebunde uden hvedemel. Mine tærtebunde består primært af cashewnødder og bygmel, (hvilket kræver FiberHusk / loppefrøskaller til at binde dejen sammen). Cashewnødder kan erstattes af hasselnødder og mandler.
Hvis du gerne vil lave en glutenfri tærte, kan du prøve at erstatte bygmelet med en glutenfri mel-type. F.eks. glutenfri havremel, boghvedemel, fuldkornsrismel eller andet glutenfri mel.
Jeg har valgt i dette indlæg at bringe både en opskrift på den hvedemelsfri tærtebund og en opskrift på en mere almindelig og nem tærtebund med hvedemel, som jeg lavede engang.
Opskrift på vegansk gulerods-løgtærte:
Ingredienser
Tærtebund uden hvedemel (evt. glutenfri)
- 80 g usaltede cashewnødder (finthakkede)
- 160 g bygmel (eller glutenfri havremel)
- ½ tsk salt
- 1½ spsk FiberHUSK
- 3-4 spsk olivenolie
- 2 dl koldt vand
Tærtebund med hvedemel
- 200 g grahamsmel
- 150 g hvedemel
- ½ tsk salt
- 4 spsk olivenolie
- 2 dl koldt vand
Sådan gør du
- For begge tærtebunde gælder: Kom alle tørre ingredienser i en skål. Bland dem og lav et hul i midten.
- Kom olie og vand i hullet. Rør dejen hurtig sammen først med en ske, og saml herefter dejen med hænderne. Dejen må gerne være til den fugtige side. (Hellere fugtig end tør). Hvis bygmelsbunden er for våd, kan den hvile nogle minutter, hvorefter FiberHusk har suget væske til sig. Hvis hvedemelsbunden er lidt for våd, kan du komme mel på fingrene, når du trykker den ud i tærteformen.
- Tryk dejen ud i tærteformen med fingrene. Det er IKKE nødvendigt at smøre formen først. Prik huller i bunden med en gaffel.
- Forbag tærtebunden i 12 minutter ved 185grader varmluftovn
Noter
Ingredienserne til tærtebunden kan varieres efter smag og hvad, du har.
Bygmelstærten kan nemt gøres glutenfri ved at udskifte bygmelet med f.eks. glutenfri havremel, som kan købes i Rema. Alternativt rismel eller boghvedemel. Cashewnødderne kan erstattes af hasselnødder eller mandler.
Ingredienser
Gulerods-løg fyld
- 750 g gulerødder (groftrevne)
- 3-4 mellemstore løg (i skiver eller tern)
- 2 tsk tørret timian
- 2 tsk tørret oregano
- salt og peber
- 2 spsk olivenolie
Kikærtedej
- 150 g kikærtemel
- 3/4 tsk bagepulver
- 3/4 tsk salt
- ½ tsk stødt chili
- peber
- 1½ dl koldt vand
Pynt
- 1 squash (i ½cm tykke skiver)
- sesamfrø
- evt. parmesan
Sådan gør du
Tærtebund
- Lav og forbag en tærtebund (se links i noten).
Gulerods-løg fyld
- Riv gulerødder og skær løg.
- Svits gulerødder og løg i olie i en passende størrelse gryde. Grøntsagerne fylder meget til at starte med men svinder en del i volumen under svitsning.
- Krydr med timian, oregano, salt og peber og lad det simrer med. Lad det simrer ca 10min. Smag evt. til med ekstra salt og peber.
Kikærtedej
- Bland alle tørre dele og kom vandet ved. Rør det hele sammen. Konsistensen skal være som en tyk pandekagedej.
Samling af tærten
- Rør gulerod-løg fyldet i kikærteblandingen og bred det ud i den forbagte tærtebund.
- Top med squash skåret i ½cm tykke skiver, drys salt og peber på squashskiverne. Drys evt. sesamfrø over tærten før bagning. Alternativt eller ovenpå squashskiverne kan der drysses med vegansk parmesan eller toppes med Englerods osteFRIsovs(links til opskrifter i Opskriftnoter).
- Bag tærten ved 185 grader varmluftovn i 25-30 min. Lad tærten hvile 5min før servering.
2 Comments
Wow den lyder lækker. Den lå jeg prøve i weekenden. Hvad ville du skifte kikærtemel ud med? Det er ikke sådan lille at skaffe her hvor jeg bor.
Hej Pipaluk
Mia Sommer bruger følgende erstatning for æggemasse:
180 g usaltede cashewnødder
3 dl neutral sojamælk (uden sukker og vanilje)
1 bundt persille
2-3 fed hvidløg
1 tsk. chili (kan undlades for en børnevenlig version)
1 tsk. salt.
Sovsen laves ved at blende cashewnødder, sojamælk, persille, hvidløg, chili og salt grundigt, til det er en ensartet masse.
Alle grøntsagerne og sovsen blandes i en skål. Derefter fordels blandingen på den forbagte tærtedej, og tærten bages i 15-20 minutter.
Jeg har ikke selv prøvet Mias opskrift, fordi jeg er kommet så godt igang med kikærtedejen, som erstatning for æggemasse i en tærte.
Jeg tør ikke foreslå, at du bare skifter kikærtemelet ud med en anden meltype, fordi jeg heller ikke har prøvet det – men eksperimenter gerne.
Du kan også male tørrede kikærter til mel i en foodprocessor eller blender, hvis du lettere kan få fat i tørrede kikærter.
Håber du finder en løsning.
Kærlig hilsen
Helle