Kålmad med artiskokpålæg

Kålmad med artiskokpålæg forstået som, at kål udgør brødet. En tyk skive rå spidskål med en mayonnaise-salat eller andet lækkert pålæg på. Smager fantastisk – simpelthen.

Kålsmørrebrød med artiskokpålæg
Kålmad med artiskokpålæg 😀

Jeg fik ideen til kålmadder tilbage i september, da jeg læste bogen, Kålhydrater, af Anette Sams for første gang. Et billede af en kålmad i bogen tændte en større kreativ process i min hjerne. En skive lilla spidskål toppet med noget lækkert spiseligt.

“Smukt! og wauu! sikke et potentiale, hvis det er godt. Det skal afprøves lige med det samme”.

Kålmad med artiskokpålæg
Efterårets første Kålmad, som tog os med storm <3

Pålægget på kålmaden i bogen, Kålhydrater er ikke vegansk, så jeg måtte afprøve kålmaden med noget andet. Det nyeste lækreste pålæg, jeg kunne komme på, var artiskokpålæg fra Kirsten Skaarups skønne bog, Grønt smørrebrød.

Nogen gange er jeg heldig at ramme en helt fantastisk smagskombination i første forsøg, og denne gang er én af disse gange. Jeg har fået lov af Kirsten Skaarup til at dele hendes artiskokpålæg, og der er en opskrift på kålsmørrebrød med artiskokpålæg i dette indlæg.

Siden har jeg lavet Kålmaden mange gange, både til selvforkælelse og som forret ved festlige sammenkomster såsom herremiddag, juleaften og til min fødselsdag med vennerne. Tro mig Kålmaden har kun mødt begejstring på sin vej.

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 
Kålmad med artiskokpålæg
Kålmad med artiskokpålæg til mandemiddag (med vilje lidt tyndere kålbrød)
Kålmad med artiskokpålæg
Kålmad med artiskokpålæg – forret juleaften – MUMS!

Pyntes efter årstidens pynt og krydderurter og fantasi. Jeg topper altid med høvlet agurk – ligesom  Kirsten Skaarup viser det i sin bog, Grønt smørrebrød. Derudover skal det bare være smukt med radisser, tomater, spirer, blomster og lignende.

NOTE:

Desværre er lige præcis grillede artiskokhjerter og Hellmanns mayo to ingredienser, som er steget voldsomt i pris henover det sidste 3/4 år. Derfor er denne kålmad blevet en luksus-servering hos os. Jeg tager aktivt stilling til, at jeg virkelig kræser for gæsterne, med kålmad som forret, på lige fod med fortidens lakse og reje forretter. Kålmaden smager sikkert også fortrinligt toppet med en kikærtebaseret pålægs-topping eller andet lækkert pålæg. Føl dig fri til at afprøve med din yndlingstopping på skiver af spidskål

Kålpizza:

Min hjerne fløj hurtigt videre med nye ideer inspireret af succesen ved at bruge kål som brød.

“Hvordan vil kål mon fungere som pizzabund?”

Det har jeg selvfølgelig afprøvet, og konklusionen er, at her er et stort og sjovt potentiale at arbejde videre med. En mellemtyk skive spidskål, smurt med pesto og belagt med f.eks. skiver af sommertomater, basilikum og ost eller falafler og parmesanost. Bages 15 min ved 200 gr. Begge slags kålpizza smager super dejligt. Tænker jeg laver et indlæg med kålpizza på et tidspunkt.

Kålpizza med pesto og tomater
Kålpizza med pesto og tomater
Kålpizza med falafler
Kålpizza med falafler

Opskrift på Kålmad med artiskokpålæg:

Kålsmørrebrød med artiskokpålæg

Kålmad med artiskokpålæg

Ret: festmad, Forret, Frokost, Pålæg
Keyword: Glutenfri
Antal: 4
En tyk skive kål, toppet med en lækker pålæg, agurkestrimler og pynt efter fantasi og årstidens muligheder.
Artiskokpålæg er en opskrift fra bogen, Grønt smørrebrød, af Kirsten Skaarup
Der bliver 4 - 5 kålmadder af 1 x artiskokpålæg.
Der kan skæres op til 6 skiver af et mellem str. spidskål.

Ingredienser

Kål og pynt

  • 1 spidskål (gerne lilla)
  • ½ agurk
  • rucola, ærteskud, brøndkarse, spirer (eller andet grønt til pynt)
  • evt. tomater, radisser, blomster... (eller andet smukt pynt.)

Artiskokpålæg

  • 1 glas grillede artiskokhjerter
  • 25 g hasselnødder
  • ½ dl mayo
  • 1 fed hvidløg
  • 1-2 spsk limesaft
  • 1 spsk friske timianblade (eller 1 tsk tørret)
  • salt og peber

Sådan gør du

Artiskokpålæg

  • Artiskokpålæg
  • Afdryp artiskokhjerterne og skær dem i mindre stykker.
  • Skær nødderne i flager og rist dem gyldne på en tør pande.
  • Smag mayoen til med presset hvidløg, limesaft, timian, salt og peber.
  • Vend artiskokhjerter og nødder i mayoen.
  • Kan opbevares i lukket beholder i køleskabet.

Kålsmørrebrød

  • Skær tykke skiver af kålen på den runde led.
  • Anret artiskokpålæg oven på spidskålen sammen med rucola og andet grønt.
  • Pynt med agurkestrimler, karse eller lignende.
    Kålsmørrebrød med artiskokpålæg
  • Resterende artiskokpålæg opbevares i køleskabet. Måske får du lyst til en ”kålmad” i morgen igen.

Noter

Rester af spidskålet MÅ ikke gå til spilde. Brug det i en kålsalat, til kålmorgenmad, i en wok eller lignende.
Kålbrødet kan toppes med andet lækkert pålæg.
Desværre er lige præcis grillede artiskokhjerter og Hellmanns mayo to ingredienser, som er steget voldsomt i pris henover det sidste 3/4 år. Derfor er denne kålmad blevet en luksus-servering hos os. Jeg tager aktivt stilling til at jeg virkelig kræser for gæsterne, med kålmad som forret, på lige fod med fortidens lakse, reje forretter. 
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

2 Comments

    • Helle Reply

      Hej Mette
      Tænk ikke på kålbrød som et enten eller, men som et både og 🙂
      Kålmad med artiskokpålæg er en delikatesse, der fungerer super godt som forret eller frokostanretning.
      Selv er jeg nysgerrig på, hvor langt, jeg kan tage kålmaden, hvor mange slags pålæg, den kan bære, hvor jeg oplever forkælelse ved at spise den.
      Når det er sagt, er der nogle medmennesker, som af sundhedsmæssige årsager vælger kornprodukter fra i en periode, og her er kålmaden særlig genial.
      God weekend
      Hilsen Helle

Kommentér

Opskrift Vurdering




Navigate