Tærtelet er en ny form for tærte i vores køkken, og tærtelet med spinat, svampe, ærter og squash er et selvkombineret fyld, som smagte skønt fra første forsøg.
Selve begrebet tærtelet betyder her en stor dele-tartelet i tærteform 🙂
Der er en opskrift på både bund og fyld i dette indlæg.
Jeg har hentet inspiration til at lave tærtelet i bogen “Go’ og nem veganermad” af Signe Lykke.
Jeg lavede min første tærtelet i julen, og blev så glad for ideen og selve tærteletbunden, at jeg siden har eksperimenteret med at lave forskelligt fyld til tærteletten. Jeg øver mig på at lave en glutenfri tærteletbund, som skal være ligeså velsmagende. Et forsøg med glutenfri havremel og havregryn, som fik toppoint for smag, smuldrede desværre, når vi skar den ud. Derfor er dagens opskrift med havregryn og fuldkornsspeltmel – og imens arbejder jeg videre på at gøre bunden glutenfri 🙂
Bunden, som er bagt med havregryn og en del olie, smager simpelthen kageagtigt 😀
Til forskel fra en madtærte, er fyldet til en tærtelet ikke bagt med i ovnen, men lavet for sig, og man samler først tærteletten, når den skal serveres. Alt kan laves klar i god tid og opvarmes før servering.
Rester dagen derpå smager fortsat godt og kan uden problemer skæres ud og serveres. Ældste søn spiser hellere end gerne reste-tærtelet til sin morgenmad – og føler sig heldig, når der er rester 😉
Fyldet er, som så ofte før, opfundet ud fra, hvad jeg havde til rådighed i køleskab, have og fryser.
Tærtelet med spinat, svampe, ærter og squashspaghetti er blevet vores nye hit. Jeg har vist efterhånden lavet tærteletten fire gange, og når en ret smager så godt, bevæger jeg mig gerne ud og handler ind 😉
Ideen, til at toppe tærteletten med squashspaghetti, opstod, fordi jeg har to redskaber, som jeg næsten ikke bruger, til at lave grøntsagsspaghetti med. Disse redskaber vil jeg gerne have mere i brug igen – og jeg havde tilfældigvis en lille squash i køleskabet. Resultatet blev overraskende godt – både på udseende og spiseoplevelse – Squashspaghettierne gør måske tærteletten lidt sværere at skære ud, men det er det værd 😀
Du kan finde Signe Lykkes opskrift på “tærtelet med asparges og selleri”(Mums!) HER
Måske har du i forvejen et favorit-tarteletfyld, som du har lyst til at prøve i en tærtelet?
Opskrift på tærtelet med spinat, svampe, ærter og squash:
Ingredienser
Bund
- 2 dl havregryn
- 2 dl fuldkornsspeltmel (grahamsmel eller hvedemel)
- 3/4 dl olivenolie
- 3/4 dl koldt vand
- 1 lille tsk salt
Fyld
- 1 løg
- 1 lille håndfuld bladbeder (kan fint erstattes af ekstra spinat)
- lidt olivenolie
- 200 g champignon (eller andre svampe)
- 1 spsk Tamari
- 200 g optøet spinat (eller frisk spinat)
- 1½ dl plantefløde
- Havsalt og friskkværnet peber
- stødt muskat
- 1 tsk birkesød / rørsukker
- 2 spsk gærflager
- 200 g frosne ærter
Top
- 1 squash
- olivenolie
- Havsalt og friskkværnet peber
- timian
Sådan gør du
Bund
- Kom de tørre ingredienser i en skål og bland. Lav et hul i midten, og kom de våde elementer i. Rør dejen sammen, ælt til sidst med hænderne. Dejen må gerne være lidt fugtig. Tryk dejen ud i en smurt tærteform og op ad kanterne, og prik i bunden med en gaffel.
- Bag tærtelet-bunden ved 175gr (160gr varmluft) i 25 minutter. Bag bunden samtidig med squashspaghetti (ved varmluft). Spaghetti bages med de sidste 15 minutter.
Fyld
- Start f.eks med at lave squashspaghetti: Vask og tør squashen og lav den til spaghetti med en spiralizer. Vend med olie, salt, peber og timian, før bagning. Vent med at bage spaghettien, til du er godt i gang med fyldet.
- Bages 10-15 minutter f.eks samtidig med tærtelet-bunden, som skal bages ca 25 minutter.
- Forbered grøntsagerne: Hak løget fint, skær stænglerne fra bladbederne i små stykker og hak bladene groft (hvis du bruger bladbeder). Skær svampene i skiver. Vask og slyng spinaten(ved frisk spinat) Frossen spinat skal være optøet.
- Svits løg og bladbeder bløde i olivenolie i ca 4-5 minutter under jævnlig omrøring.
- Tilføj svampe og Tamari og svits igen nogle minutter, til svampene har afgivet lidt væde.
- Tilføj bladbede-blade og svits et minut, før du tilsætter spinat - ved optøet spinat presses væden fra. Svits under omrøring et par minutter.
- Tilføj fløde, gærflager og krydderier, og lad fyldet svitse sammen under omrøring igen nogle minutter.
- Kom nu ærterne i, og hvis de er frosne, tø'er de ret hurtigt op.
- Smag fyldet til, og tilføj evt. mere tamari, eller krydderier.
Samling af tærtelet
- Bund, fyld og top kan laves i forvejen og opvarmes før servering.
- Kom fyldet på bunden, squashspaghetti ovenpå - og server!
- Velbekomme!