Thai-ret med plantestrimler er en af de retter, jeg serverede til en rund fødselsdagsfejring for over 20 år siden. Omend i en anden udgave. Opdagelsen af plantekød fra danske Plant Mate har givet os retten tilbage. Fortidens thai-ret var med kylling. Det er en sjov (læs: særlig god) ret, fordi den er proppet med hvidløg, ingefær, chili og koriander. Honning i retten gjorde dengang, at den aldrig blev for stærk. I en ny plantebaseret version er kylling udskiftet med plantestrimler eller plantestykker fra Plant Mate, og honning er udskiftet med ahornsirup – dog i mindre mængde. Skønt at have denne ret tilbage. Der er en opskrift på Thai-ret med plantestrimler i dette indlæg.
Danske planteproteiner:
Jeg får mere og mere øje på, at vi også producerer bælgfrugter i Danmark og i stigende grad. Jeg er overrasket over, hvor meget det egentlig betyder for mig, at de afgrøder, vi spiser, kan produceres i vores eget land, og hvor gerne jeg vil støtte denne produktion. Det betyder mega-meget. Det rør både ved mit bæredygtigheds-mindset men også ved, at vores livsstil med planteproteiner ikke stikker helt af i forhold til, hvad der er muligt på disse breddegrader. Historisk set har vi en fortid med bælgfrugter. Før kartoflen tog sit indtog i Danmark, spiste og dyrkede vi faktisk en del bælgfrugter her i landet. Du kan se en lille video om bælgfrugters historie i dansk madlavning HER
Du kan læse mere om Plant Mate, deres produkter og finde flere opskrifter HER
Du kan læse om Pure Dansk og deres danske bælgfrugter HER
Du kan finde en opskrift på stroganoff med svampe og plantestykker HER
Opskrift på Thai-ret med plantestrimler:
Ingredienser
- 1 ps plantestrimler fra Plant Mate (eller plantestykker)
- 2-4 cm frisk ingefær
- ½-1 frisk chili
- 2-4 fed hvidløg
- 1 håndfuld frisk koriander (eller frossen)
- 1 spsk olie
- 1 spsk ahornsirup
- 1 ds kokosmælk
- 4 dl bouillon
- 3-5 tsk majsstivelse (til jævning)
- salt og peber
Sådan gør du
- Udblød plantestrimler i bouillon efter anvisning på posen. Dræn og gem overskydende væske.
- Skær ingefær, chili, hvidløg og koriander fint, og bland det med de udblødte plantestrimler. (Smag på chilifrugten og tag stilling til, hvor meget, du bruger)
- Varm olie og ahornsirup i en gryde eller pande. Svits plantekød-blandingen heri.
- Tilføj kokosmælk og bouillon (= udblødningsvæske) Lad retten simre 10-15 min.
- Jævn med maizena/majsstivelse udrørt i lidt vand.
- Server med vilkårlig ris og grønt.Velbekomme!