Sortbønnesuppe med nachos

Denne sortbønnesuppe har været et stykke tid undervejs, er blevet glemt og nu hentet frem igen.
En suppe på basis af sorte bønner – faktisk ret mange sorte bønner og med lækker topping af cremefraiche, avocado, radisser, koriander og nachos.

sortbønne suppe
Sortbønnesuppe med cremefraiche, avocado, radisser, koriander og nachos

Nu, hvor det er blevet efterår, har jeg rigtig meget lyst til at spise supper. Vi sætter gerne en suppe på madplanen hver eneste uge og helst en variation af supper fra uge til uge. Efterhånden har vi en del yndlingssupper i flotte farver, som serveres med lækre toppings – supper med meget forskellige smage og udtryk. 

Et suppemåltid hos os består udover suppen altid af noget lækkert brød og salat.
Brødet kan være alt fra nybagte boller med smørelse til ovnristet brød med pesto og saltflager, til bruchetta, toast, restepizza eller lignende. Salaten er tit en kålsalat, der som kontrast til suppen giver noget at tygge i og samtidig gerne farvemæssigt supplerer suppen godt. Alt i alt komplette og mættende måltider med potentiale som gæstemad.

Lige denne sortbønnesuppe har dog på en måde både brød og salat inkluderet i form af nachos og avocado. I hvert fald manglede vi ikke noget tilbehør, da vi spiste den. Vi spiste lidt frugt til eftermad og blev dejligt mætte.

Sortbønnesuppe med nachos er Halloweenmad:
Sortbønne-suppe
Sortbønnesuppe Halloween-style – billede fra halloween 2018

Jeg lavede sortbønnesuppe første gang til Halloween 2018, hvor den desværre ikke faldt helt ud efter min smag, selvom mine gæster godt kunne lide den og elskede at kunne drysse nachos over. Jeg syntes jo, det var ærgerligt, at den ikke hittede hos mig. Suppen er nemlig både lavet med rigtig gode råvarer og har en sej farve. Jeg lovede mig selv at arbejde videre på den. Du kan læse mit indlæg fra 2018 HER

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Udfra sortbønnesuppen anno 2018, har jeg ændret lidt på krydderier og grøntsager. Toppingen er den samme, og vi sparer ikke på den. Nu er suppen godkendt og inkluderet i vores repertoire af supper.
Jeg knuser nachos med let hånd henover min tallerken med suppe. Herved får jeg knasende, velsmagende nachos med hver en skefuld, jeg spiser. MUMS!  Dog ikke så fotogent 😉

Opskrift på sortbønnesuppe med nachos:

Opskriften er stærkt inspireret af en sort bønnesuppe fra Femina, som du kan finde HER

sortbønne suppe

Sortbønnesuppe med nachos

Ret: festmad, Hovedret, Suppe
Keyword: Glutenfri
Bælgfrugtrig sortbrun mexicansk inspireret suppe med lækker topping.

Ingredienser

Sortbønne-suppe

  • 2 løg (hakket)
  • 5 fed hvidløg (knust)
  • 3 stilke bladselleri (snittede)
  • 1-2 søde kartofler (groft revne)
  • olivenolie
  • 1 spsk stødt spidskommen
  • 1 spsk stødt koriander
  • 2 tsk paprika
  • 1 knivsp Cayenne peber (udelades hvis paprikaen er stærk.)
  • 2 tsk karry
  • 1 tsk gurkemeje
  • 4 ds./brikker sorte bønner (eller tilsvarende hjemmekogte)
  • 1 l grøntsagsbouillon
  • salt og peber
  • 1-2 lime (saften)
  • 1 spsk æblecidereddike (kan udelades)

Topping

  • 2-3 avocadoer
  • 1 bdt radisser
  • frisk koriander (eller persille)

Nachos

  • 1-2 ps nachos-chips
  • vegansk revet ost (gerne cheddar)

Sådan gør du

  • sortbønne-suppe
  • Pil og hak løgene fint. Pil og pres hvidløg. Skyl bladselleri, og snit dem i skiver. Steg løg, hvidløg og bladselleri i olie i en gryde i 5 min under jævnlig omrøring.
    sortbønne-suppe
  • Tilsæt spidskommen, koriander og paprika, karry og gurkemeje, svits et minuts tid - under omrøring. Hvis det bliver for tørt, kan der tilsættes lidt vand.
  • Tilsæt revne søde kartofler, og vend krydderierne godt ind i kartoflerne.
    sortbønne-suppe
  • Hæld vandet fra 3 dåser/brikker bønner, og skyl bønnerne i koldt vand. Tilsæt bønner sammen med bouillon, og lad suppen simre under låg i ca. 15 minutter, til kartoflerne er møre. 
    sortbønne-suppe
  • Mens suppen simrer, kan du forberede nachos: Tænd ovnen på 200°. Fordel nachos i et ovnfast fad, og drys med friskrevet cheddar. Sæt fadet i ovnen i 10 minutter, indtil osten er smeltet og gylden. (indrømmet mine nachos blev ikke helt som angivet men smagte alligevel fortrinligt #prøverenandenveganskostnæstegang )
    sortbønne-suppe
  • Når suppen er kogt færdig: Blend til en jævn suppe med en stavblender. 
    Hæld vandet fra den sidste dåse bønner, skyl dem, og tilsæt dem.
    Smag til med salt, peber, limesaft, æblecidereddike og lad suppen simre, mens du klargør resten toppingen. 
    sortbønne-suppe

Topping

  • Rens radiserne, og skær dem i tynde skiver. Skær avocadoer i tern, og hak koriander groft.
  • Servér de forskellige slags topping samt cremefraiche og nachos i skåle og fade, så middagsgæsterne hver især kan pynte suppen selv.  
    sortbønne suppe
  • Velbekomme
    sortbønne suppe
  • Sortbønne-suppe

Noter

Rester af suppen smager dejligt dagen derpå, eller kan fryses.
Nachos og avocadoer er bedst frisklavet.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

 

 

Kommentér

Opskrift Vurdering




Navigate