Stroganoff med svampe og plantestykker

Jeg har glædet mig til at dele opskriften på denne stroganoff med svampe og plantestykker. En ret, vi opfatter som ren forkælelse, og som vi fik serveret i Portugal sidste sommer.

Stroganoff
Stroganoff med svampe og seitan toppet med minifritter.
Serveret på restaurant Biotequim i Tavira, Sydportugal

Billederne er fra vores bryllupsdag anno 2022, hvor vi var på en uges ferie i skønne Tavira i Sydportugal. Biotequim er en vegetarisk / vegansk restaurant og vores absolut foretrukne restaurant i Tavira. Vi spiste hos dem 4 ud af 6 aftener. Jeg har tidligere skrevet om Tavira, så det vil jeg spare jer for i dag og i stedet koncentrere mig om maden 😉   Du kan bl.a. læse om Tavira HER

Om stroganoffen:

På Biotequim fik vi serveret “dagens ret”, som var en fantastisk vegansk stroganoff, og jeg var helt solgt. Kokken havde improviseret retten, men hun fortalte gerne om både ingredienser og processerne med at lave stroganoffen. Jeg er glad for, at min hjerne har velcobånd til at gemme beskrivelser om mad.

Da vi kom hjem igen, gik der en rum tid, inden jeg fik eksperimenteret med selv at lave stroganoff. Stopklodsen for mig var Seitan. For det første vil min mand gerne undgå gluten, og for det andet bruger vi sjældent køderstatningsprodukter i vores mad – så måske lidt dumt at lave sig en yndlingsret med Seitan.

Skubbet til at komme i gang var en beslutning om at få ryddet op i alle vores spændende poser i kolonialskabet. Her i blandt var en pose med plantestykker fra Plant Mate. Plante stykker er danskproduceret og lavet af proteinmel fra ærter og hestebønner. Posen med plantestykker kunne jeg jo lige så godt bruge til at eksperimentere med denne stroganoff. Og det blev virkelig velsmagende og lækkert.

Vurderet op imod stroganoffen fra Biotequim, er vores stroganoff absolut lige så velsmagende. Seitan er dog mere kødagtig i strukturen end Plantestykkerne, som er lidt mere løse at tygge i. Når det er sagt, er plantestykkerne perfekte i vores stroganoff, da vi ikke efterstræber oplevelsen af at spise kød. Men går du efter kødstrukturen, så skal du vælge Seitan.

Stroganoff
Stroganoff med svampe og plantestykker.
Stroganoff
Stroganoff med sorte ris på toppen og ja, det kan man godt 😀

At der så igen er gået en rum tid, inden jeg får delt opskriften, skyldes, at jeg ikke deler opskrifter, hvis jeg ikke er sikker på lødigheden i forhold til næringstofferne i retten. Jeg har været nød til at spørge nogle af mine “Sundhedsidoler”, om deres bedømmelse af Plant Mates produkter.

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 
Plantestykker fra Plant Mate:
Plantestykker
Plantestykker
Varebeskrivelse
Økologisk Plante Stykker

Plante Stykker er fremstillet af ærter og hestebønner og er både økologisk, soyafri, fiberrig, glutenfri og uden tilsætningsstoffer. Et plantebaseret alternativ til kød i tern, som består af:

Varedeklaration
Ingrediensliste : Økologisk ærteproteinmel (80%), økologisk hestebønne-proteinmel og salt.
Næringsindhold pr. 100 g:
Energi 1428 kJ / 339 kcal
Fedt  4,1 g
heraf mættede fedtsyrer  0,9 g
Kulhydrat  15,0 g
heraf sukkerarter  2,9 g
Kostfibre  15,0 g
Protein  53,0 g
Salt  1,2 g

 

Forarbejdningsprocessen: Ærterne og hestebønnerne formales til fint mel, som ved hjælp af en sigteproces bliver opdelt i stivelse, fibre og proteinmel. Der anvendes ingen hjælpestoffer eller kemiske processer til fremstilling af Plant Mates produkter.

Den plantebaserede sygeplejerske, Stig Ladefoged, svarede tilbage på mit spørgmål om næringsværdien af Plant Mates plantestykker:

“Ja, det er klart, at de hele bælgfrugter er det bedste valg, men enkelte erstatningsprodukter i ny og næ, kan bestemt gå an. Plant Mate er jeg selv ret begejstret for. De tilføjer ikke noget til deres produkter (salt, olie, tilsætningsstoffer) og raffineringsgraden burde være mindre end andre produkter med planteprotein, da de stadig indeholder kostfibrene”. – Stig Ladefoged.

Opskrift på Stroganoff med svampe og plantestykker:

På Biotequim i Tavira fik vi flere måltider, hvor der var anrettet ris ovenpå retten. Det var super dekorativt og fungerede virkelig godt. SÅ det gør vi også altid med vores stroganoff. Rent praktisk, presses risen ned i en lille beholder / glas og vendes ud. Alternativt kan man selvfølgelig bare toppe med ske i frihånd – Super interessant sansemæssig at vende op og ned på det vi plejer 😉

Stroganoff

Stroganoff med svampe og plantestykker

Ret: Hovedret
Keyword: Glutenfri, Umami
Antal: 4
Opskriften er inspireret af Biotequim i Tavira og med både friske og tørrede svampe.

Ingredienser

  • 1 ps Plantestykker (fra Plant Mate)
  • 200 g champignon (i skiver)
  • 1 ps tørrede svampe (30g) (frit valg)
  • 1 løg (hakket)
  • 2 fed hvidløg (hakket fint)
  • 2 stængler bladselleri (Skåret småt)
  • 1 rød peber (i tern)
  • Olivenolie
  • Tamari (el. anden sojasauce)
  • Bouillon
  • ca. 2 dl plantefløde
  • 1 lille tsk røget sød paprika (mindre, hvis den er hot.)
  • salt og peber
  • evt. maizena/majsstivelse (til jævning)

Tilbehør

  • Ris eller kartoffelmos (alternativt blomkålsris eller blomkålsmos)
  • Dampet broccoli
  • evt. salat.

Sådan gør du

  • Stroganoff
  • OBS! start med udblødning af svampe og plantestykker efter instrukserne herunder. Udblødningen tager ialt. 45 min.
  • Udblød de tørrede svampe efter anvisningerne på posen. Gem vandet og brug det til plantestykkerne.
  • Udblød plantestykkerne i svampevandet +bouillon efter anvisningerne på posen. (Lav 1 l bouillon til 1 pose plantestykker). Dræn og gem væsken.
  • Tilbered imens alle grøntsager efter anvisning i ingredienslisten.
    Stroganoff
  • Svits plantestykkerne og hakket hvidløg i olie. Sæt til side.
  • Svits champignon og svampe med 1 spsk Tamari/sojasauce og sæt til side.
    Stroganoff
  • Svits nu hakket løg, fintskåret selleri, rødpeber og krydr med røget paprika, salt og peber.
    Stroganoff
  • Kom plantestykker og svampe i løgblandingen, tilføj fløde og resteudblødningsvandet - tilføj evt. mere bouillon eller fløde til en passende sovsemængde. Lad simre 10-15 min.
    Stroganoff
  • Jævn med maizena: Rør 3-4 tsk maizena op i lidt vand, og kom det i sovsen, når den koger. Gå forsigtigt til værks, så sovsen ikke bliver for tyk, lav mere jævning, hvis sovsen stadig er tynd. Smag til med salt, peber + evt. Tamari.
    Stroganoff
  • Serveres med ris / blomkålsris / kartoffelmos / blomkålsmos efter behag, og gerne dampet broccoli eller måske en kålsalat.
    Stroganoff
  • Velbekomme.

Noter

Rester er dejlige dagen efter. Retten kan fryses.
Et sjovt input er at sætte risen ovenpå stroganoffen. Det gøres ved at presse ris ned i et passende str. glas. Jeg har brugt et lille weckglas. Risen kan lige hældes ud på retten.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

Kommentér

Opskrift Vurdering




Navigate