Salat med sorte ris og sprøde jordskokker var en del af juleaftens-middagen sidste år, og det bliver den også i år. Sorte eller vilde ris og kål giver salaten substans, røde druer giver sødme, og de sprøde jordskokker giver knas og er helt magiske. Alle var vilde med salaten.
Den oprindelige opskrift er fundet i bogen “Green Kitchen Stories”, som er skrevet af Luise Vindahl og David Frenkiel. Deres salat er med vilde ris, rødkål, druer og salatgrønt.
Vi vælger i år at lave salaten med sorte ris, druer, rosenkål og palmekål, hvor vi vælger rosenkål fremfor rødkål, fordi vi har planer om også at lave en luksus rødkålssalat. Hvis vi kommer rødkål i ris-salaten, vil salaterne komme til at ligne hinanden for meget 🙂 Bare for at være lidt nørdet 😉
Vi har endnu ikke prøvet at lave salaten i omtalte version med rosenkål, men da fintsnittet, rå rosenkål smager overraskende dejligt, tænker jeg, at det kan kun gå godt.
Sidste år serverede vi salaten sammen med en svampepostej inspireret af en opskrift fra Anette Harbech Olesens bog “Mad for livet”.
Du kan finde opskriften på min veganske version af Anettes svampepostej HER
Opskrift på salat med sorte ris & sprøde jordskokker:
Ingredienser
- 500 g jordskokker
- 2 spsk ekstra jomfruolivenolie
- Havsalt og friskkværnet peber
- 2 kviste frisk timian (eller 1 tsk tørret)
- 200 g sorte ris (eller vilde ris)
- 20-30 røde eller blå druer (halverede og udstenede)
- 150 g rødkål eller rosenkål (i fine strimler)
- 1 håndfuld grønkål eller palmekål (hakket fint)
Dressing
- 2 spsk ekstra jomfruolivenolie
- 1 lille økologisk appelsin (både skal og saft)
- 2 kviste frisk timian (eller 1 tsk tørret)
- Havsalt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 200 grader
- Skrub jordskokkerne og skær dem i skiver på 1 cm. Læg dem på en bageplade, dryp dem straks med oliven olie og drys med salt, peber og timian.
- Bag dem i ovnen i 45 minutter, til de er bløde indeni og gyldne og let sprøde udenpå.
- Tilbered imens risen: Kog risene efter anvisning på posen, og hæld det overskydende vand fra.
- Rør ingredienserne til dressingen grundigt sammen, og stil den derpå til side.
- Kom risen i en stor skål eller på et stort fad. Lad køle lidt af. Tilføj druer, fintsnittede rødkål, og fintsnittet palmekål/grønkål.
- Hæld dressingen over salaten og bland godt - evt. med fingrerne.
- Læg til sidst de sprøde jordskokker henover salaten og server.
- Salaten passer superfint sammen med en plantebaseret julesteg. Her lesager den en svampepostej lavet efter Anette Harbech Olesens opskrift fra hendes bog "Mad for livet".
- Og her serveret med svampepostej og råkost med rødbede, gulerødder og æble.