Antal: 4
Glutenfri. I denne salat kan man få brugt evt. rester af kål og rodfrugter. Bland de kål, du har - eller har lyst til. Bag de rodfrugter, du har - eller har lyst til. Sød med de tørrede frugter, du har - eller har lyst til. Føl dig fri til at improvisere 🙂
Ingredienser
Kål
- 1/4-1/2 spidskål (eller anden kål)
- 1 god håndfuld grønkål rød/grøn (eller anden kål)
- 1 god håndfuld palmekål (eller anden kål)
Dressing til kålsalat
- 1 spsk friskpresset citronsaft/citrusuniversal
- 1 spsk vand (Kan udelades - er godt ved grønkål.)
- 1 spsk æblecidereddike
- 1 spsk olivenolie
- evt. lidt salt
Rodfrugter
- rodfrugter svarende til en bageplade
- bolsjebeder/alm. rødbeder
- rosenkål
- eller sød kartoffel, jordskokker (græskar, selleri, pastinak osv. osv.)
- 1-2 spsk olivenolie
- lidt salt
- timian (eller anden krydderurt.)
Drys
- 1 lille håndfuld tørrede tranebær
- 1 lille håndfuld tørrede figner
- eller svedsker, abrikoser (rosiner eller lignende)
- 1 håndfuld græskarkerner eller nødder (ristede)
Tahindressing
- 2 spsk tahin
- ½-1 lime (saften)
- 1 spsk Tamari
- 1 spsk agavesirup
- vand (til en passende konsistens)
Sådan gør du
- Start med at bage rodfrugterne. Rens og snit rodfrugter i mundrette stykker. Almindelige rødbeder farver alt, så dem kan man vælge at holde for sig selv. Rosenkål kan sagtens bages hele. Bland med olie, salt og krydderi.
- Bages ved 185 grader varmluft i ca 30 minutter: Stik med en gaffel eller spidsen af en urtekniv og vurder, om de er møre. Rødbeder skal oftest bages lidt længere. Afkøl.
- Lav imens kålsalaten. Snit kålen fint og bland evt i serveringsfadet eller i en skål, for siden at anrette salaten på et fad.
- Lav dressingen og masser den ind i kålen - kål vil gerne masseres 😉
- Drys med valgte tørrede bær/frugter.
- Kom de bagte rodfrugter henover og drys med ristede græskarkerner.
Tahindressing
- Kom Tahin, saften af ½-1 lime (alt efter str. på limen) agavesirup og tamari i en lille skål. Rør/pisk det sammen til en ensartet konsistens. Til føj vand lidt efter lidt, indtil dressingen har en passende flydende konsistens. Smag til og tilføj evt. mere tamari (=salt) eller sirup.
- Velbekomme
- Spises evt sammen med "karbonader"
Noter
Kålsalat med bagte rodfrugter er en fyldig salat, som kan gøre det ud for, at der både skal være salat og kartofler/bagte rodfrugter/ris o.l. Vi har indtil nu spist salaten til både tærte og "karbonader". Dejligt komplet måltid. Rester er madpakkeegnede.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!