Socca med svampe og kål er weekend forkælelses morgenmad hos os. Vi har hidtil lavet denne socca med andre variationer af fyld; spinat, baked beans m.m. Men nu hvor vi er gået med på kålholdet, som kan finde på at spise kål til morgenmad, er vi begyndt at komme kål i fyldet. Og ellers vil vi vælge at spise en kålsalat som tilbehør.
I anledning af, at jeg følger Anette Sams online forløb Sundhedens Biologi, har jeg zoomet ind på, hvilke af mine egne morgenmadsopskrifter, der er anvendelige i det forløb. Socca med spinat og svampe er vist den eneste.
Morgenmads-socca er tidligere delt på bloggen. Nu får den en revival i anledning af mit tema med kålmorgenmad. Jeg gendeler opskriften, som den oprindeligt er med fyld af svampe og spinat. Socca med svampe, spinat og ristede kikærter er i sig selv blodsukkerstabil mad, men da jeg i sidste uge spiste kål morgen, middag og aften, udskiftede jeg helt enkelt spinat med grønkål, hvilket smagte fortræffeligt. Jeg tog endvidere den nemme løsning at toppe med marinerede bønner, som stod klar i køleskabet. De marinerede bønner erstattede de ristede kikærter.
I virkeligheden tænker, jeg man kan free-style over fyldet og sagtens eksperimentere med andet dejlig kål, stegt eller friskt efter smag og behag 😀
Du kan læse mit oprindelige indlæg om morgenmads-socca HER
Opskrift på morgenmads-socca:
Ingredienser
Socca
- 125 g kikærtemel
- 1 tsk salt
- 2 spsk ekstra jomfru olivenolie
- 2 dl vand
Fyld til socca
- 1 lille løg (i små tern)
- 200 g champignons (i skiver)
- 200 g spinat eller grønkål (frisk eller frossen, let hakket)
- 1 spsk ekstra jomfru olivenolie
- 1 spsk Tamari (sojasauce)
- lidt stødt muskat
- salt og peber
Bagte tomater
- 200 g små tomater (i halve)
- 1 tsk tørret oregano
- lidt ekstra jomfru olivenolie
- Lidt salt og peber
Lækon-ristede kikærter
- 300 g kikærter (hjemmekogte, eller 1 ds. købte)
- 1 spsk ekstra jomfru olivenolie
- 1½ spsk Tamari (sojasauce)
- 3 spsk gærflager
- 1/4 tsk liquid smoke (eller røget paprika)
- vand
Andet topping
- purløg (klippet)
- agurk (i tern)
- Efter årstiden (eller hvad du har i køleskabet)
Sådan gør du
- Dejen til socca røres sammen (klumpfri), og stilles i køleskabet i mindst en time, gerne natten over.
- Tag socca-dejen ud af køleskabet, når du starte på at forberede retten. Lav fyldet, før du bager soccaen.
- Start med kikærter og tomater, som herefter bages i ovnen, mens du laver fyld og socca.
- Rør marinaden til kikærterne sammen, tilføj lidt vand, til konsistensen bliver en lidt tyk marinade. Afdryp kikærterne, og vend dem i marinaden.
- Kom kikærter og marinade på en pande, og steg under omrøring til væsken er fordampet, kom herefter kikærterne på en bageplade. Gem lidt plads til tomaterne.
- Kom halve tomater på bagepladen ved siden af kikærterne. Drys med salt,peber, oregano og en smule olivenolie.
- Sæt pladen i ovnen ved 200 grader ( 185 grader varmluft) 15-20 minutter, til kikærterne virker ristede. Tag dem herefter ud af ovnen.
- Imens laves fyldet: Svits løget i lidt olie, kom de skivede champignons ved og tilføj sojasauce. Svits indtil væsken næsten er fordampet og krydr med peber.
- Kom spinaten / grønkål på panden til løg og svampe, og svits et par minutter, Krydr med muskat og evt. salt, hvis det mangler ( sojasaucen er salt)
- Bag nu socca. Enten som en stor til deling eller som to mindre. Kom en pæn mængde olivenolie på panden, og hæld socca-dejen på, når olien er godt varm (det skal syde og boble lidt i kanterne). Sænk varmen efter et par minutter, og bag soccaen færdig, 5-7 minutter.
- Tilbered den sidste topping. Skyl og klip purløg. Vask og skær agurk i tern.
- Vend den færdige socca over på to tallerkener / én stor tallerken, eller et fad, med den sprøde bund opad.
- Top med champinon-spinatblandingen, fordel de bagte tomater og kikærterne over (Jeg brugte ikke alle kikærterne). Afslut med agurk og purløg.
- Velbekomme
- Kan laves med andet fyld: Her med svampe, grønkål og marinerede bønner