Frugtsalat med banan-vaniljecreme er min nye favorit dessert-servering. Med danske frugter i sæson og en helt simpel vaniljecreme lavet af bananer, plantemælk og vanilje. Det bliver ikke meget bedre 🙂
Frugtsalat, også kaldet abemad har været en hyppig spise i vores hjem, mens børnene var små. Dengang var det bare frugt, rosiner og chokolade – ingen creme eller piskefløde. Desserten er vi med tiden stoppet med at lave til fordel for andre og sødere desserter.
I vores landbofamilie er frugtsalat forbundet med forskellige frugter skåret i stykker og vendt med piskefløde. Efter vi er begyndt at spise ren plantebaseret, har jeg holdt mig fra serveringer med frugtsalat i piskefløde, og samtidig har jeg heller ikke været tiltrukket af at lave en vegansk version med plantebaseret piskefløde.
Men nu har jeg pludselig fået meget lyst til at lave frugtsalat. Frugtsalat med bananvaniljecreme vel at mærke. Vendepunktet blev en hurtig inspiration fra et Instagramopslag (@plantepsykologen_), hvor en smuk frugtsalat med bananvaniljecreme blev postet og vaniljecremen beskrevet. Så simpel og så sundhedsmæssigt berigende for frugtsalaten. En frugtsalat er jo i virkeligheden en skøn og sund dessert, som alle forstår. “Det måtte prøves”
Denne frugtsalat er lavet til vores kursister (min mands kolleger) som forfriskning til et kostkursus for nyligt. Jeg tilberedte frugtsalaten hjemmefra. Selve vaniljecreme lavede jeg foran kursisterne, så de kunne begribe hvor nem, den er. Jeg fik desværre ikke taget billede af hverken vaniljecreme eller frugtsalat med creme. Derfor måtte jeg få dage senere lave desserten igen til min mand og jeg derhjemme. “Det var vel nok ærgerligt” 😉
Opskrift på frugtsalat med banan-vaniljecreme:
Ingredienser
Frugtsalat
- 1 æble
- 1 pære
- 1 appelsin
- 1 håndfuld vindruer
- 2 blommer (i sæson)
- Bær (i sæson)
- Melon, fersken, mango, kiwi, clementin o.l. (i sæson)
- 30-40 g mørk chokolade min 70%
- 30 g hasselnødder
- 1 lille håndfuld rosiner
Banan-vaniljecreme
- 1 stor banan (eller 2 små)
- 1-2 dl plantemælk
- ½-1 tsk vanilje
Sådan gør du
- Start med bananen, som skæres i skiver og fryses i en pose i et lag.Fryses i mindst 4 timer og gerne mere.
- Skær æble og pære i tern og vend dem med lidt lime- eller citronsaft.
- Den øvrige frugt skæres ligeledes i tern og kommes ved.
- Hak chokolade og hasselnødder og kom dem i salaten sammen med rosinerne.Vend det hele godt sammen.
Banan-vaniljecreme
- Kom bananer, vanilje og 1 dl plantemælk i en blender eller hurtighakker og blend.Tilføj plantemælk til en passende creme-konsistens. Vær opmærksom på, at cremen bliver mere flydende, når bananen tør, så lav den gerne lidt tyk - dog tyndere end softice 🙂
- Herefter er det klar til servering