Hvis du bruger tørrede bønner så sæt dem i blød ca. 8 timer. Kog dem møre i nyt vand 30-35 minutter. Afdryp dem. Afdryp også evt. bønner fra dåse.
-
Hæld lidt kogende vand på svampene og lad dem udbløde en halv times tid. Afdryp svampene (gem væden) og hak dem groft.
Hak løgene og svits dem i 2spsk olie sammen med svampene og laurbærbladene.
Skær sellerien i små terninger og kog dem møre, 6-8 minutter i vand, der netop dækker. Afdryp sellerien (drik vandet eller brug det i en suppe).
Findel først de kogte bønner (tilsæt evt. lidt væde fra svampene – gem resten til den brune sovs) og derefter sellerien i en foodprocessor. Rør de to ting sammen.
Tilsæt de svitsede løg og svampe.
Hak nødderne. Hak halvdelen halvgroft med en kniv. Findel resten i foodprocessoren. Gem evt. nogle nøddeskiver til pynt på postejen.
Rør nødder, havregryn, gærflager, Tahin og Tamari i farsen. Riv et par tsk af citronskallen og kom det i farsen sammen med 2 spsk citronsaft.Smag godt til med salt og peber og evt. mere citronsaft. Lad farsen hvile en halv times tid.
Skær æblet og sveskerne i skiver.
Smag på farsen igen og læg ½ i en smurt ovnfast form. Læg æbler og svesker på farsen og læg resten af farsen øverst. Pres farsen godt sammen i formen.
Læg evt. laurbærbladene på postejen som pynt sammen med skiver af nødder. Alternativt pynt med skiver af rosenkål, skiver af svampe, eller lige hvad du har lyst til. Pensl overfladen med olivenolie og læg folie eller bagepapir eller låg over fadet.
Bag postejen i en 200 grader varmluft ovn 20 minutter. Fjern folien og bag den endnu ca. 20 minutter. Lad postejen stå i ovnen yderligere 8-10 minutter.
Server evt. med brunede kartofler, brun sovs og rødkål.