Go Back
+ servings
Julepostej med æbler og svedsker

Julepostej med æbler og svedsker

Ret: Hovedret, højtid, Jul
Køkken: dansk
Keyword: Glutenfri
Antal: 6
Glutenfri ved brug af glutenfri havregryn og gærflager.
Opskriften er fra Kirsten Skaarups nye Jule E-bog, Grøn mad til jul & nytår.
Alt efter tilbehør og antal retter, vil jeg mene postejen rækker til 4-8 personer.

Ingredienser

  • 150 g Gråærter, kidney-, brune-, eller borlottibønner (eller 1 dåse på 400 g)
  • 20 g tørrede svampe
  • 100 g løg
  • olivenolie
  • 3-4 laurbærblade
  • ½ kg renset selleri
  • 150 g hasselnødder (eller andre nødder/kerner)
  • 100 g havregryn
  • 3 spsk gærflager (kan udelades)
  • 3-4 spsk Tahin
  • 4 spsk Tamari (sojasauce)
  • 1 økologisk citron
  • salt og peber
  • 100 g æbler
  • 100 g svedsker uden sten.

Sådan gør du

  • Hvis du bruger tørrede bønner så sæt dem i blød ca. 8 timer. Kog dem møre i nyt vand 30-35 minutter. Afdryp dem. Afdryp også evt. bønner fra dåse.
  • Julepostej med æbler og svedsker
  • Hæld lidt kogende vand på svampene og lad dem udbløde en halv ti­mes tid. Afdryp svampene (gem væden) og hak dem groft.
  • Hak løgene og svits dem i 2spsk olie sammen med svampene og laur­bærbladene.
  • Skær sellerien i små terninger og kog dem møre, 6-8 minutter i vand, der netop dækker. Afdryp sellerien (drik vandet eller brug det i en sup­pe).
  • Findel først de kogte bønner (tilsæt evt. lidt væde fra svampene – gem resten til den brune sovs) og derefter sellerien i en foodprocessor. Rør de to ting sammen.
    Julepostej med æbler og svedsker
  • Tilsæt de svitsede løg og svampe.
    Julepostej med æbler og svedsker
  • Hak nødderne. Hak halvdelen halvgroft med en kniv. Findel resten i foodprocessoren. Gem evt. nogle nøddeskiver til pynt på postejen.
  • Rør nødder, havregryn, gærflager, Tahin og Tamari i farsen.
    Riv et par tsk af citronskallen og kom det i farsen sammen med 2 spsk citronsaft.
    Smag godt til med salt og peber og evt. mere citronsaft.
    Julepostej med æbler og svedsker
  • Lad farsen hvile en halv times tid.
  • Skær æblet og sveskerne i skiver.
  • Smag på farsen igen og læg ½ i en smurt ovnfast form. Læg æbler og svesker på farsen og læg resten af farsen øverst. Pres farsen godt sammen i formen.
    Julepostej med æbler og svedsker
  • Læg evt. laurbærbladene på po­stejen som pynt sammen med skiver af nødder.
    Alternativt pynt med skiver af rosenkål, skiver af svampe, eller lige hvad du har lyst til.
    Julepostej med æbler og svedsker
  • Pensl overfladen med olivenolie og læg folie eller bagepapir eller låg over fadet.
  • Bag postejen i en 200 grader varmluft ovn 20 minutter. Fjern folien og bag den endnu ca. 20 minutter. Lad postejen stå i ovnen yderligere 8-10 minutter.
    Julepostej med æbler og svedsker
  • Server evt. med brunede kartofler, brun sovs og rødkål.

Noter

Du kan finde opskrifter til foreslået tilbehør i Kirsten Skaarups jule E-bog, som kan købes HER.
Rester af julepostej smager godt som pålæg f.eks. med rødkål.
Jeg bruger ikke længere alufolie i mit køkken. Jeg lægger bagepapir over postejen i stedet. Eller vælger som illustreret et ovnfast fad med låg.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!