Go Back
Dumplings

Veganske dumplings

Ret: Forret, Frokost, Hovedret, Snack
Køkken: Koreansk
Keyword: Umami
Lækre koreanske dejpakker med svampe-grøntsagsfars. Der bliver ca 30stk.

Ingredienser

Dej

  • 240 g hvedemel
  • 160 ml vand
  • 1 spsk olie
  • ½ tsk salt

Grøntsagsfars

  • 200 g champignon (hakket fint)
  • 1 gulerod (hakket fint)
  • ½ porre el. 3 forårsløg (hakket fint)
  • 1 løg (hakket fint)
  • 2 fed hvidløg (hakket fint)
  • 1 tsk ingefær (hakket fint)
  • 200 g kål (hakket fint)
  • 1-2 spsk sesamolie
  • 2 spsk soyasauce
  • 1 spsk riseddike
  • salt og peber
  • Olie til stegning af grøntsager (evt ½ olivenolie og sesamolie)

Sådan gør du

Dej

  • Bland det tørre, kom vand og olie i. Bland - tryk - ælt.
    Dumplings
  • Ælt til dejen er helt glat.
    Dumplings
  • Kom dejen i en skål og læg et vådt klæde over, så den ikke tørre ud, mens den hviler. Ælt godt igennem igen inden brug.

Grøntsagsfars

  • Dumplings
  • Tilbered grøntsagerne, som alle skal hakkes fint.
    Dumplings
  • Dumplings
  • Dumplings
  • Opvarm en pande med olie og tilføj champignon, løg og gulerod. Lad det stege, til det er tørt under jævnlig omrøring.
  • Tilføj porre og kål, og lad det stege, til det er blødt. tilføj evt. lidt vand.
  • Tilføj hvidløg, ingefær, sojasauce, sesamolie. Lad det stege i ca. 1-2 min. Smag til med salt og peber. Lad det køle af før brug.

Samling og tilberedning af Dumplings

  • Ælt dejen grundigt igennem.
    A. Dejen kan enten deles i 2 og rulles helt tynd, hvorefter cirkler stikkes ud med passende rund genstand - brug godt med mel.
    B. Eller som illustreret, hvor hver dumpling rulles for sig. Del dejen, rul ud til en pølse og skær i små stykker - vej eventuelt dejen og divider vægten med 30. Så får du, hvor meget hver enkelt bør veje. Det behøver dog ikke være så præcist, de kan fint variere lidt i størrelse og form. Rul hver kugle ud til en flad cirkel med en tykkelse på omkring 1-2 millimeter og en diameter på 8-10 cm. Brug evt. en lille glasflaske til kagerulle.
  • Sæt de færdigfoldede dumplings på bagepapir, som er smurt med lidt olie.
  • Læg en tsk fyld med top på cirklen og fold den ene side forsigtigt over mod den anden - fugt enderne med lidt vand og klem dem sammen. Lav et klassisk bølgemønster ved at klemme sammenslutningen sammen ligesom et 'gardinfold' - hvor du klemmer siderne sammen, samtidig med du slår små bølger på den ene side. Se videoen i indlægget :)
    Dumplings
  • Dumplings kan foldes på flere måder, f.eks rulles, når dejkanterne er trykket sammen, eller samles som en pose. Søg på youtube, hvis det har din interesse.

Tilberedning på 3 måder:

  • Bambusdamper: Læg et stykke bagepapir i 2-3 af damperens ringe, prik små huller, så dampen kan trænge i gennem. Damperen med låg sættes i en pande med kogende vand. Spæd løbende med mere vand efter behov - Dampes ca. 10-15 minutter.
    NB: Ha lidt afstand mellem dumplingene, da de vokser under dampning.
    Dumplings
  • Dampstegt: Varm lidt olie op på en pande til middelvarme og steg en håndfuld dumplings, indtil de er let gyldne på undersiden. Skru lidt ned for varmen og hæld ca. 1/2 deciliter vand ved. Sæt låg på og lad dem dampe, indtil alt vandet er fordampet. Herefter er de klar til servering.
  • Dampstegt i meljævning: Varm olie i en pande og steg dumplingene ved middel varme, til de er gyldne på undersiden. Lav imens en meljævning ( 1 lille spsk mel i 3/4 dl vand). Vend dumplingene, og hæld meljævningen på panden. Læg låg på, så de dampes.
    Dumplings
  • Damp til al vand er væk og melskorpen til sidst slipper panden.
    Dumplings
  • Vendes ud på en tallerken. Mel-delen bliver helt sprødt og chipsagtigt - måske er det en Josefine-speciel :D
    Dumplings
  • Spises med pinde og lækkert dip ex. Gomadressing og Soyadip.
    Dumplings

Noter

STORT arbejde - JA! men sjovt. Engager børn og venner i at folde dumplings. Det er hyggeligt, og de smager så meget desto bedre, når de er lavet i et fællesskab :D
Overskydende fyld kan fryses og bruges i en spontan og mindre dumplingeproduktion.
Dumplingene kan laves og fryses, før de dampes. Kommes frosne på panden eller i damperen, når de skal bruges. Og der beregnes 4-5 min. ekstra til optøning.
Hvis du har en damper kan du evt. vælge, som os, at tilberede på begge måder; både i damper og på pande.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!