Lækre koreanske dejpakker med svampe-grøntsagsfars. Der bliver ca 30stk.
Ingredienser
Dej
240ghvedemel
160mlvand
1spskolie
½tsksalt
Grøntsagsfars
200gchampignon(hakket fint)
1gulerod(hakket fint)
½porre el. 3 forårsløg(hakket fint)
1løg(hakket fint)
2fedhvidløg(hakket fint)
1tskingefær(hakket fint)
200gkål(hakket fint)
1-2spsksesamolie
2spsksoyasauce
1spskriseddike
salt og peber
Olie til stegning af grøntsager(evt ½ olivenolie og sesamolie)
Sådan gør du
Dej
Bland det tørre, kom vand og olie i. Bland - tryk - ælt.
Ælt til dejen er helt glat.
Kom dejen i en skål og læg et vådt klæde over, så den ikke tørre ud, mens den hviler. Ælt godt igennem igen inden brug.
Grøntsagsfars
Tilbered grøntsagerne, som alle skal hakkes fint.
Opvarm en pande med olie og tilføj champignon, løg og gulerod. Lad det stege, til det er tørt under jævnlig omrøring.
Tilføj porre og kål, og lad det stege, til det er blødt. tilføj evt. lidt vand.
Tilføj hvidløg, ingefær, sojasauce, sesamolie. Lad det stege i ca. 1-2 min. Smag til med salt og peber. Lad det køle af før brug.
Samling og tilberedning af Dumplings
Ælt dejen grundigt igennem. A. Dejen kan enten deles i 2 og rulles helt tynd, hvorefter cirkler stikkes ud med passende rund genstand - brug godt med mel.B. Eller som illustreret, hvor hver dumpling rulles for sig. Del dejen, rul ud til en pølse og skær i små stykker - vej eventuelt dejen og divider vægten med 30. Så får du, hvor meget hver enkelt bør veje. Det behøver dog ikke være så præcist, de kan fint variere lidt i størrelse og form. Rul hver kugle ud til en flad cirkel med en tykkelse på omkring 1-2 millimeter og en diameter på 8-10 cm. Brug evt. en lille glasflaske til kagerulle.
Sæt de færdigfoldede dumplings på bagepapir, som er smurt med lidt olie.
Læg en tsk fyld med top på cirklen og fold den ene side forsigtigt over mod den anden - fugt enderne med lidt vand og klem dem sammen. Lav et klassisk bølgemønster ved at klemme sammenslutningen sammen ligesom et 'gardinfold' - hvor du klemmer siderne sammen, samtidig med du slår små bølger på den ene side. Se videoen i indlægget :)
Dumplings kan foldes på flere måder, f.eks rulles, når dejkanterne er trykket sammen, eller samles som en pose. Søg på youtube, hvis det har din interesse.
Tilberedning på 3 måder:
Bambusdamper: Læg et stykke bagepapir i 2-3 af damperens ringe, prik små huller, så dampen kan trænge i gennem. Damperen med låg sættes i en pande med kogende vand. Spæd løbende med mere vand efter behov - Dampes ca. 10-15 minutter. NB: Ha lidt afstand mellem dumplingene, da de vokser under dampning.
Dampstegt: Varm lidt olie op på en pande til middelvarme og steg en håndfuld dumplings, indtil de er let gyldne på undersiden. Skru lidt ned for varmen og hæld ca. 1/2 deciliter vand ved. Sæt låg på og lad dem dampe, indtil alt vandet er fordampet. Herefter er de klar til servering.
Dampstegt i meljævning: Varm olie i en pande og steg dumplingene ved middel varme, til de er gyldne på undersiden. Lav imens en meljævning ( 1 lille spsk mel i 3/4 dl vand). Vend dumplingene, og hæld meljævningen på panden. Læg låg på, så de dampes.
Damp til al vand er væk og melskorpen til sidst slipper panden.
Vendes ud på en tallerken. Mel-delen bliver helt sprødt og chipsagtigt - måske er det en Josefine-speciel :D
Spises med pinde og lækkert dip ex. Gomadressing og Soyadip.
Noter
STORT arbejde - JA! men sjovt. Engager børn og venner i at folde dumplings. Det er hyggeligt, og de smager så meget desto bedre, når de er lavet i et fællesskab :DOverskydende fyld kan fryses og bruges i en spontan og mindre dumplingeproduktion.Dumplingene kan laves og fryses, før de dampes. Kommes frosne på panden eller i damperen, når de skal bruges. Og der beregnes 4-5 min. ekstra til optøning.Hvis du har en damper kan du evt. vælge, som os, at tilberede på begge måder; både i damper og på pande.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!