Go Back
+ servings
Kållasagne

Kållasagne

Ret: Hovedret
Keyword: Glutenfri
Antal: 4
Lasagne, hvor lasagnepladerne udgøres af hvidkål, og hvor bechamelsovsen er lavet med blomkål.
Linsesovsen er inspireret af PureDansk

Ingredienser

  • 1 spidskål eller hvidkål (til lasagneplader)
  • 1 dl tørrede anicialinser / puylinser (= 90g)
  • olivenolie (til stegning)
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 stængel bladselleri
  • 1 håndfuld spinat (groft hakket. Kan udelades)
  • 1 ds hakket tomat
  • 1 spsk soltørrede tomater (finthakkede)
  • 1 stor spsk tomatpure
  • ½ tsk tørret rosmarin (1)
  • 1 tsk tørret timian
  • 1 tsk paprika
  • 1 tsk muskatnød
  • 2 tsk tørret oregano
  • 1 knivspids røget paprika
  • 1 dl rødvin (kan udelades)
  • salt og peber

Blomkålsbechamelsovs

  • 500 g blomkål
  • 60 g cashewnødder
  • vand og salt (evt. kålvand fra lasagnepladerne)
  • 1 dl plantefløde /plantemælk (eller kålvand)
  • 2 spsk gærflager
  • muskatnød

Topping

  • Vegansk parmesanost (eller andet revet ost.)

Sådan gør du

  • Kållasagne
  • Start med at gøre blomkålen klar til at blive kogt. Vent med at komme vand i gryden, og brug i stedet det vand, du har dampet kålblade i.
  • Start med kålbladene: Fjern evt. grimme yderste blade. Vend kålhovedet om og skær den kegleformede stok ud med en skarp kniv. Skyl kålhovedet under den kolde hane, og løsne forsigtigt de store yderblade et for et. 
    Opskriften passer til et fad i str. 20 cm x 25 cm. Jeg har lagt kålplader i 4 lag. Brug dit fad til at lave et skøn over, hvor mange kålblade, du skal bruge
    Kålwraps in making
  • Kom vand med lidt salt i en sauterpande og bring det i kog. Forkog nu hvert kålblad et par minutter og læg det til tørre på et rent viskestykke. Hvis du bruger hvidkålsblade, skal de koge lidt længere tid.
    Kållasagne
  • Dette kålvand kan evt. bruges til at koge blomkålen i. Kog blomkålet, mens du laver linsesovs.

Blomkålsbechamel

  • Skær blomkålen i mindre buketter, og kog den sammen med cashewnødderne i en gryde med letsaltet vand, så blomkålen næsten er dækket. Kog i ca. 10 min til blomkålen er mør.
    Bechamelsovs
  • Hæld det meste af vandet fra og gem det. Blend de kogte blomkål og cashewnødder med det vand, som er til bage i gryden. Tilføj en dl plantefløde/plantemælk. Blend igen. Tilføj nu kogevand til en passende sovsekonsistens.
  • Tilføj gærflager, stødt muskatnød, salt og peber. Spæd til med ekstra kålvand om nødvendigt (til kållasagne må sovsen gerne være tyk). Smag til med ekstra krydderier.
    Bechamelsovs

Linsesovs

  • Hak løg, bladselleri og hvidløg fint. Steg i en gryde med olie, til de bliver klare. 
    Kållasagne
  • Skyl Anicia linser, tilsæt dem til gryden sammen med tomater, tomatpuré, krydderier, soltørrede tomater og rødvin. Lad simre under låg i 20-25 min. til linserne er møre. Spæd med kålvand, hvis sovsen bliver for tør. Kom spinatbladene, i og lad dem falde sammen. Smag til med salt og peber. 
    Kållasagne
  • Smør lasagnefadet med olie og læg et lag kålplader i bunden. Byg herefter lasagnen på vanlig vis: Kål, linsesovs, bechamel. Afslut med bechamel og drys evt. revet vegansk parmesan eller ost på toppen. Der er link til hjemmelavet parmesan i opskriftnoter nederst.
    Kållasagne
  • Kållasagne
  • Kållasagne
  • Kållasagne
  • Bages i ovnen ved 185 gr varmluft svarende til 200 gr alm. ovn i 30 - 35 minutter.
    Lad lasagnen trække 15-20 minutter (gerne mere) før servering. Det gør den lettere at skære og flytte samlet ;)
    Kållasagne
  • Velbekomme
    Kållasagne

Noter

Både bechamelsovs og linsesovs skal gerne være mindre væskeholdigt til kållasagne, end hvis du bruger almindelige lasagneplader, fordi kålen ikke trækker væske til sig som lasagnepladerne gør.
Du kan finde en opskrift på en nem hjemmelavet vegansk parmesan HER
Rester af kållasagne kan gemmes til i morgen og opvarmes i mikroovn eller spises koldt. 
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!