Go Back
Kåldolmere med linsefyld

Kåldolmere med linsefyld

Ret: festmad, Hovedret
Keyword: Glutenfri, Umami
Glutenfri ved brug af glutenfrie havregryn og glutenfrie gærflager.
Der bliver ca 8-10 dolmere af portionen.
Dejlig sommerret.

Ingredienser

Fyld

  • 100 g grønne linser
  • 1 grøntsagsbouillonterning
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 porre (el. 2-3 forårsløg)
  • 1 spsk jomfrukokosolie til stegning (eller anden olie)
  • 1 tsk stødt koriander
  • 1 tsk stødt spidskommen
  • 1-2 spsk Tamari sojasauce
  • 200 g champignon
  • 2 gulerødder ca 150g (revet)
  • 100 g hasselnødder (hakkede)
  • dl plantefløde
  • 3-4 spsk gærflager
  • 50 g havregryn

Indpakning

  • 1-2 Spidskål (alternativ sommerhvidkål)
  • Timiankviste
  • Madsnor til indpakning
  • Olivenolie til stegning

Sådan gør du

Fyld

  • Start med at lave fyldet, og mens det køler ned forberedes kålblade til indpakning.
    julepie
  • Skyl og kog de grønne linser i rigeligt vand sammen med grøntsagsbouillon i ca. 20 minutter.
  • Hak løg, hvidløg, porre og champignon fint og steg det i en stor gryde i kokosolie sammen med tamari og krydderier.
    julepie
  • Julepie
  • Gulerødder rives og hasselnødder hakkes fint. Det hele blandes sammen med plantefløde og gærflager og koges op under omrøring.
    julepie
  • julepie
  • Julepie
  • Når linserne er kogt færdig, sies vandet fra, og linserne blendes groft med en stavblender.
    Julepie
  • Den blendede masse tilsættes, og det hele blandes godt sammen.
    Julepie
  • Havregryn tilsættes. "Farsen" smages til og tilføjes evt. ekstra salt og peber.
    julepie
  • Tages af varmen og stilles til afkøling.

Indpakning og stegning

  • Skær 1-2 cm af bunden på kålen, Lav et kegleformet snit op i kålens hårde midte, for at løsne kålbladene. Løsne et kålblad ad gangen, til du har det antal, du har brug for. Det kan være nødvendigt med to kål, for at bladene er store nok til at pakke fyldet ind i.
    kåldolmere
  • Brug en pande eller sauterpande til at varme vand i.
    Blancher et kålblad af gangen i kort tid. Herved bliver bladet blødt og meget nemmere at pakke ind med.
    kåldolmere
  • kåldolmere
  • Når alle blade er blancheret, starter indpakningen. Min mand ynder at have alle snorer klippet på forkant. Kom et par skefulde linsefars på et kålblad.
    kåldolmere
  • Pak farsen ind i bladet og bind en snor omkring.
  • Fortsæt en af gangen til alle blade og/eller alt fyld er brugt.
    Kom evt en kvist timian under snoren for ekstra smag.
    kåldolmere
  • Steg dolmerne i olie på en pande ved middel varme til de tager farve op begge sider og synes gennemvarme.
    kåldolmere
  • Server med sød chilisauce og salat...
    Kåldolmere med linsefyld
  • ...eller andet lækkert sommer tilbehør.
    Pinsebuffet

Noter

Beregn 2 dolmere pr person, hvis der f.eks kun serveres dolmere og salat, og 1-1½ pr person, hvis de er en del af en buffet.
Farsen kan laves i god tid og fryses. Tøs helt op inden den skal bruges. Hvis farsen under optøning bliver fugtig, kan der røres mere havregryn i. Dolmerne kan laves færdige på forhånd og varmes i ovnen før servering.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!