Go Back
+ servings
Galette med tomat og fennikel og en ny bog

Galette med tomater og fennikel

Ret: Hovedret
Keyword: Glutenfri
Antal: 4
Glutenfri, hvis du erstatter melet med en glutenfri variant. f.eks. glutenfri havremel - jeg har ikke selv prøvet det. Opskriften er fra Ditte Gad Olsens bog, "VEGANSK til højtider og fest". Jeg har ændret på meltype og erstattet rasp med vegansk parmesan.

Ingredienser

Dej

  • 70 g mandler (ristet)
  • 280 g kamutmel
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk birkesød / kokossukker (eller rørsukker)
  • 100 g jomfrukokosolie (hård)
  • ca 1 dl iskoldt vand

Fyld

  • 1 fennikel
  • 1 spsk ekstra jomfruolivenolie
  • ½ citron (saften)
  • 2 spsk vegansk parmesan ( eller rasp)
  • 4 tomater (ca. 1 cm tykke skiver)
  • 1-2 tsk estragon
  • salt

Vegansk parmesan - alle ingredienser blendes sammen

  • 1 håndfuld cashewnødder
  • 2-4 spsk gærflager
  • 1 knivspids røget paprika
  • 1 knivspids hvidløgsgranulat

Sådan gør du

Dej

  • Blend mandlerne i en foodprocessor, så de bliver finthakkede, kom herefter mel, salt og "sukker" i. Blend kort, så det hele bliver blandet.
  • Tilføj kokosolien og blend videre, indtil dejen begynder at samle sig. For at få dejen til at samle sig fuldstændigt, tilsættes isvandet langsomt, imens foodprocessoren kører. Tilsæt kun nok isvand til, at dejen samler sig - det kan være, du skal bruge lidt mindre eller mere alt efter melet.
  • Saml hurtigt dejen på køkkenbordet, pak den ind i husholdningsfilm, og stil den på køl i 30 minutter.
    Galette med tomater og fennikel
  • Tænd ovnen på 200 grader eller 185 grader varmluft.

Fyld

  • Skær bunden af fenniklen og kun det allerøverste af toppen af. Skær herefter fenniklen i skiver. Vend dem i olivenolie, citronsaft og salt, og kom dem på en bageplade med bagepapir. Bages i 15 minutter. Bare så de bliver en smule møre. Lad ovnen forblive tændt.
    Galette med tomater og fennikel
  • Rul dejen ud på et stykke bagepapir, så den nogenlunde dækker bagepladen (kom lidt mel på papiret). Det gør ikke noget, hvis dejen er skæv og ikke når ud til hjørnerne. sådan skal en galette være - dejlig rustik!
    Galette med tomater og fennikel
  • Pres en tallerken (ca. 25 cm i diameter) ned i midten af dejen for at markere en cirkel.
    Galette med tomater og fennikel
  • Fjern tallerkenen.
    Galette med tomater og fennikel
  • Fordel 2-3 spsk vegansk parmesan eller rasp indenfor cirklen. Læg tomatskiverne på "raspen" - læg gerne skiverne lidt op ad hinanden, så de dækker. Drys med lidt salt og estragon. Fordel fenniklen ovenpå.
    Galette med tomater og fennikel
  • Fold derefter dejkanterne indover fyldet, gerne med nogle små folder. Midten skal ikke være dækket af dej.
  • Træk bagepapiret med galette over på en bageplade, og bag midt i ovnen i 30-35 minutter, eller til galettens dej er sprød.
    Galette med tomater og fennikel
  • Velbekomme.
    Galette med tomat og fennikel med broccoli

Noter

Rester er madpakke-egnede og ren luksus ;)
"Psst ... Dejen og den bagte fennikel kan sagtens laves dagen før. Så er det bare at følge resten af opskriften."  - Ditte Gad Olsen.
Hvis du laver dejen dagen før, skal den blot tages ud af køleskabet 45 minutter inden udrulning, for at sikre, at kokosolien ikke er stenhård.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!