Velsmagende vegansk bolognese. Glutenfri ved servering med glutenfri spaghetti. Serveret med vegansk parmesan.
Ingredienser
Svampebolognese med valnødder
1løg
1-2fedhvidløg
2gulerødder
5-600gbrune svampe
2stilkebladselleri
½-1rød peberfrugt
1håndfuldbladgrønt(spinat, grønkål, bladbede o.l. - kan undlades)
75gvalnøddekerner
2spskolivenolie(til stegning)
1spskkonc. tomatpure(evt. en lille dåse tomatkoncentrat)
1spskeddike(f.eks. balsamico- eller æblecidereddike)
1dlrød- eller hvidvin(kan undlades)
1dåsehakkede tomater
1dlrøde linser(kan undlades)
3dlgrøntsagsbouillon
1dlplantefløde(soja-, havre- eller mandelfløde)
1tskpaprika(+evt. lidt røget paprika ved tilsmagning.)
1tsktørret rosmarin
½tskspidskommen
salt og friskkværnet peber
½potte frisk basikikum
Tilsmagning
1-2tskbirkesød / rørsukker
1-2spskTamari -soja
Evt. lidt røget paprika
Evt. ekstra eddike
Vegansk parmesan
1håndfuldcashewnødder
4spskgærflager
lidt hvidløgsgranulat
lidtrøget paprika
3/4tskgroft havsalt
Til servering
evt. bønnespaghetti(pasta eller alm. spaghetti)
vegansk parmesan
½pottebasilikum el. oregano
lidthakkede valnøddder
evt dampet broccoli
Sådan gør du
Mange af ingredienserne:
Pil og hak hvidløg fint. Skræl gulerødderne. Rens champignon og løg.
Rens bladselleri og peberfrugt (+ evt. bladgrønt).
Skær det hele i meget små tern. Alternativt kan du hakke det hele groft i en minihakker. Hak valnødderne groft med en kniv.
Steg løg, hvidløg og alle grøntsagerne i olie i en gryde i 5 minutter.
Tilsæt tomatpuré, eddike og vin, og lad det koge i ca 5 minutter. Hvis du ikke bruger vin, kan du tilføje 1 dl af bouillonen nu.
Tilsæt valnødder, de afdryppede linser, hakkede tomater fra dåse, grøntbouillon fløde, alle krydderierne og ...
... friske basilikumblade, rør rundt og bring saucen i kog.
Læg låg på gryden og lad saucen småkoge i mindst 20 minutter – gerne længere, hvis du har god tid.
Imens saucen koger kan du lave parmesan: kom alle ingredienser i en hurtighakker og blend til det ligner parmesan.
Når bolognesen er færdig, skal den smages til. Tilføj evt ekstra salt eller brug tamari - soja til at salte med, da det tilføjer umami. Tilsæt evt ekstra peber, eddike, rørsukker, måske et nip røget paprika.
Så mangler vi bare at koge pasta / spaghetti, som koges efter anvisning på emballagen, og drypper godt af i en sigte. Broccoli kan plukkes i passende stykker og dampes 3 minutter i lidt vand tilsat lidt salt. :)
Anret spaghetti og svampebolognese i dybe tallerkener, drys med parmesan, lidt hakkede valnødder og plukket basilikum. Server evt. dampet broccoli til.
Velbekomme
Noter
Rester af bolognese kan fryses. Eller bruges som fyld i pandekager.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!