Go Back
Fermenteret hvidkål

Fermenteret hvidkål med æble, løg og ingefær

Ret: Tilbehør
Opskriften svarer til et glas på 500 ml. Vigtigt at ingredienserne er økologiske eller biodynamiske.

Ingredienser

  • 350 g hvidkål
  • 50 g løg
  • 50 g æble
  • 2 cm fintrevet ingefær (eller 10 g kommen)
  • Hvidkålsblad (til toppen)
  • 7 g salt (= 1½%)

Sådan gør du

  • Start med at rengøre glasset/glassene. F.eks ved at vende det i kogende vand, og sætte det til tørre og afkøling på et rent viskestykke.
    Fermenteret kål
  • Fermentering
  • Find nu grøntsagerne frem.
    Fermenteret hvidkål
  • Start med kålen. Rengør og tag nogle hele blade af svarende til det antal af glas, du ønsker at fermentere. Bladene skal du dække fermenteringen med til sidst.
  • Rengør og afvej ingredienserne i rette mængder.
    Fermenteret hvidkål
  • Skær kålen i fine strimler, riv eller skær æblet groft, hak løget fint. Tilsæt revet ingefær eller kommen og drys saltet over. Vælg en skål, som er stor nok til at bearbejde grøntsagerne i.
    Fermenteret hvidkål
  • Bland nu det hele med hænderne, ælt, knug, pres, stamp massen til den begynder at afgive væde.
    Fermenteret hvidkål
  • Kom blandingen på glas. Pres grøntsagerne godt sammen, så væden kommer frem, og der ingen lufthuller er. Brug hænder eller som jeg en stamper fra et melbollejern
    Fermenteret hvidkål
  • Placer et helt kålblad ovenpå, så det dækker og holder massen under væsken. Det hele blad, skal også dækkes af væske.
    Fermenteret hvidkål
  • Læg nu en silderist eller en flad sten eller andet i pres mellem kål og låg, så kålen holdes under væsken. Det er bedst, hvis der er nogle cm luft foroven. Ved alm syltetøjsglas skrues låget kun let på. Ved patentglas lukkes som normalt med klips.
    Fermenteret hvidkål
  • Stil glasset på en tallerken, da det kan afgive væske.
  • Opbevares ved 20-22 gr i 4 dage, hvor du morgen og aften lufter det let ud. Dvs. åbner let for glassene og lukker igen. Det skal stå mørkt. I et skab eller dækket med et håndklæde.
  • Efter 4 dage tørres glasset af, låget skrues hårdt på, tallerkenen vaskes og det flyttes til et køligere rum 14-19 gr i ca 3 uger eller lidt mere. Derefter koldt, så stopper syrningen.

Noter

Holder sig flere måneder i køleskabet.
 
Min erfaring er, at fermenteringsglas bevarer smag og lugt af fermentering. Vælg derfor glas, som du nænner, at dedikere til dette formål. Jeg bruger de samme glas igen og igen til fermentering.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!