Go Back
+ servings
Forkælelsesburger

Vegansk forkælelses burger

Ret: Burger, Hovedret
Antal: 4
Glutenfri. I illustrationerne til opskriften laver vi burgere til 3 personer. Selve opskriften er til 4 personer. Burgeren kan færdiglaves flere timer i forvejen og opvarmes 20-30 min ved 200gr før servering, hvorved den faktisk opnår endnu mere velsmag. Pyntes først efter opvarmning.

Ingredienser

  • 1 knoldselleri
  • 1 aubergine
  • 1 squash
  • 3 tomater
  • olivenolie
  • salt og peber

Svampebøf

  • 400 g svampe
  • 2 spsk balsamicoeddike (el Tamari soja)
  • 50 g hørfrøslim (svarende til 1 æg. Se opskrift nederst.)
  • 4 spsk fuldkornsrismel
  • salt og peber

Krydderurteolie

  • 2 gode håndfulde krydderurter (om vinteren har jeg kun brugt persille)
  • 1-2 dl olivenolie (eller rapsolie til krydderurteolie)
  • salt og peber

Pynt

  • vegansk cremefraiche / mayonnaise (eller yoghurt)
  • ½ rødløg
  • Kapers
  • evt mikrogrønt (karse, spirer el.l)

Sådan gør du

  • Skær knoldselleri i 1 cm skiver og aubergine, squash og tomater i skiver med en tykkelse på ½ cm. Start med knoldselleri, da de skal bage 15 min længere end de øvrige grøntsager. OBS! ikke alle skiver bliver lige store, nogle bliver små. Se det som en charme. Jeg bruger de små på toppen af burgeren. Eller laver en mindre burger til en mindre sulten person.
  • Læg selleri-skiverne på bagepapir og pensl med olivenolie. Krydr med salt og peber. Skal bages i ovnen ½ t ved 185 gr. varmluft.
  • Pensl og krydr de øvrige grøntsags-skiver på samme måde og kom dem med i ovnen de sidste 15 min.
    Forkælelsesburger
  • Rens svampene og skær dem i kvarte. Steg dem på panden i lidt olivenolie og balsamicoeddike. Kom svampene i en skål og lad dem køle af.
    Forkælelsesburger
  • Rør hørfrøslim, rismel, salt og peber i svampene. Varm olivenolie på en pande og fordel svampemassen i 4 "bøffer", som steges gyldne.
    Forkælelsesburger
  • Krydderurterne/persillen blendes med olie, salt og peber til en flot grøn krydderolie. Skær rødløg i små tern.
  • Så er du klar til at anrette grøntsags-skiverne og svampebøfferne lag på lag. Start og slut med selleriskiverne
    Forkælelsesburger
  • Selleri, aubergine, squash, tomater og krydderolie. Svampebøf. Tomater, squash, aubergine, krydderolie og selleri.
    Forkælelsesburger
  • Forkælelsesburger
  • Næsten færdigbygget burger
  • Burgerne kan med fordel laves i god tid og opvarmes 20-30 min. ved 185 gr varmluft. Tages ud af ovnen og pyntes inden servering.
    Forkælelsesburger
  • Pynt med cremefraiche/mayonnaise/yoghurt, rødløg og kapers. Pynten fungerer super godt smagsmæssig. Så pynten er mere end pynt :)
    Forkælelsesburger
  • Du kan også gemme lidt af krydderolien og toppe af med krydderolie og rødløg. Det smager også dejligt.
    Forkælelsesburger
  • Velbekomme

Noter

Hørfrøslim laves ved at koge 50 g hørfrø med ½l vand i 5 minutter under omrøring. Kom herefter massen gennem en finmasket sigte, så slimet sies fra, brug en ske til at "presse" så meget slim som muligt gennem sigten. Slimet bruges afkølet (skal være helt koldt), og 50 g slim svarer til 1 æg. Hørfrøene kan kommes i bagværk.
Burgeren har potentiale til festmad - dog et stort arbejde - så måske en lille fest. Vi har f.eks. serveret den nytårsaften sammen med fritter af søde kartofler og pastinakker med purløgsmayo og salat.
NOTE: Burgeren får faktisk meget mere velsmag ved at laves på forhånd og opvarmes i ovnen.
Ét er sikkert, burgeren er total forkælelse.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!