Go Back
Fermenteret kål

Fermenteret rødkål med rødbede og fennikelfrø

Ret: Tilbehør
Opskriften svarer til et glas på 500 ml. Illustrationerne viser fermentering af kål til 4 glas af 500ml.

Ingredienser

  • 300 g rødkål
  • 100 g rødbede
  • 25 g rødløg
  • 25 g madæble
  • ½ tsk fennikelfrø
  • ½ håndfuld rosiner
  • 7 g salt (1½%) (uden jod.)

Sådan gør du

  • Start med at rengøre glasset/glassene. F.eks ved at vende det i kogende vand, og sætte det til tørre og afkøling på et rent viskestykke.
    Fermenteret kål
  • Fermenteret kål
  • Find nu grøntsagerne frem.
    Fermenteret kål
  • Start med kålet. Rengør og tag nogle hele blade af svarende til det antal af glas, du ønsker at fermentere. Bladene skal dække fermenteringen med til sidst. Det kan også være hvidkålsblade.
    Fermenteret kål
  • Rengør og afvej ingredienserne i rette mængder.
  • Skær rødkålet i fine strimler, riv rødbede og æble groft, hak rødløget fint. Tilsæt rosiner, fennikelfrø, og drys saltet over. Vælg en skål, som er stor nok til at bearbejde grøntsagerne i.
    Fermenteret kål
  • Bland nu det hele med hænderne, ælt, knug, pres, stamp massen til den begynder at afgive væde.
    Fermenteret kål
  • Kom blandingen på glas. Pres grøntsagerne godt sammen, så væden kommer frem, og der ingen lufthuller er.
    Fermenteret kål
  • Placer et helt kålblad ovenpå, så det dækker og holder massen under væsken. Det hele blad, skal også dækkes af væske.
    Fermenteret kål
  • Fermenteret kål
  • Læg nu en silderist eller en flad sten eller andet i pres mellem kål og låg, så kålen holdes under væsken. Det er bedst hvis der er nogle cm luft foroven. Ved alm syltetøjsglas skrues låget kun let på. Ved patentglas lukkes som normalt med klips.
    Fermenteret kål
  • Stil glasset/glassene på en tallerken/fad, da de kan afgive væske.
    Fermenteret kål
  • Opbevares ved 20-22 gr i 4 dage, hvor du morgen og aften lufter dem let ud. Dvs. åbner let for glassene og lukker igen. De skal stå mørkt. Dæk evt med et håndklæde.
  • Efter 4 dage tørres glassene af, lågene skrues hårdt på, Fadet vaskes rent, og de flyttes til et køligere rum 14-19 gr i ca 3 uger eller lidt mere. Derefter koldt, så stopper syrningen.
    Fermenteret kål
  • Velbekomme

Noter

Holder sig flere måneder i køleskabet.
Min erfaring er, at glassene bevarer smag og lugt af fermentering. Vælg derfor glas, som du nænner, at dedikere til dette formål.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!