Go Back
+ servings
Julepie

Vegansk julepie

Ret: festmad, Hovedret, højtid, Jul, Tærte
Antal: 6
Glutenfri ved brug af glutenfri gærflager. Opskriften passer til en 30 cm tærteform.

Ingredienser

Fyld

  • 100 g grønne linser
  • 1 grøntsagsbouillonterning
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 porre
  • 200 g champignon
  • 1 spsk jomfrukokosolie (til stegning)
  • tsk stødt koriander
  • tsk stødt spidskommen
  • salt og peber
  • 2 spsk Tamari (eller anden sojasauce)
  • 150 g gulerødder (fintrevet)
  • 100 g hasselnøder
  • dl plantefløde
  • 3-4 spsk gærflager (obs glutenfri)
  • 50 g havregryn

Bund

  • 80 g cashewnødder (el. mandler, hasselnødder ol)
  • 160 g havremel
  • spsk FiberHusk
  • ½ tsk salt
  • 4 spsk olivenolie
  • 2 dl koldt vand

Top

  • 60 g cashewnødder
  • 120 g havremel
  • spsk FiberHusk
  • lidt salt
  • 3 spsk olivenolie
  • dl koldt vand
  • lidt olivenolie eller mælk (til pensling af dejen)
  • Timia og flagesalt (til drys på tærten.)

Sådan gør du

Fyld

  • Start med at lave fyldet, og mens det køler ned forberedes bund og top.
    julepie
  • Skyl og kog de grønne linser i rigeligt vand sammen med grøntsagsbouillon i ca. 20 minutter.
  • Hak løg, hvidløg, porre og champignon fint og steg det i en stor gryde i kokosolie sammen med tamari og krydderier.
    julepie
  • Julepie
  • Gulerødder rives og hasselnødder hakkes fint. Det hele blandes sammen med plantefløde og gærflager og koges op under omrøring.
    julepie
  • julepie
  • Julepie
  • Når linserne er kogt færdig, sies vandet fra, og linserne blendes groft med en stavblender i en skål for sig selv.
    Julepie
  • Den blendede masse tilsættes i gryden med grøntsagerne, og det hele blandes godt sammen.
    Julepie
  • Havregryn tilsættes. "Farsen" smages til og tilføjes evt. ekstra salt og peber.
    julepie
  • Tages af varmen og stilles til afkøling.
    Julepie

Bund og top

  • Start med bunden.
    Julepie
  • Hak cashewnødderne fint i en minihakker. Bland de tørre ingredienser.
    Julepie
  • Lav en fordybning i midten til olie og vand i.
    Julepie
  • Rør dejen sammen. Den skal helst være til den fugtige side, og hvis den skønne for våd, lader du den hvile 1-2 min, mens FiberHusk suger væske til sig.
    Julepie
  • Tryk dejen ud i en usmurt tærteform og godt op af siderne.
  • Lav dejen til toppen på samme måde.
  • Dejen kan rulles ud mellem to stykker bagepapir. Aftegn tærteformens størrelse på det ene stykke bagepapir, og vend den tegnede streg væk fra dejen.
    Julepie
  • Rul dejen ud over blyantstregen. Det overskydende dej kan bruges til pynt..
    Julepie
  • Marker med en kniv den tegnede cirkel ned i dejen. Tag det øverste papir af, og skær toppen til.
    Julepie
  • Fyldet hentes ind, røres rundt og smages til.
    Julepie
  • Fordel fyldet i bunden og pres det godt sammen.
    Julepie
  • Løft toppen op vha bagepapiret, og vend det ovenpå tærten. Skulle det lande skævt, kan det godt flyttes på plads :)
    Julepie
  • Pynt evt toppen med det resterende dej. Rul ud og skær eller tryk hjerter, juletræer, eller hvad du har lyst til og placer ovenpå toppen.
    Julepie
  • Pensel med olie eller plantemælk og drys med flagesalt og timian.
    Julepie
  • Bages i 30 minutter ved 185 gr varmluft (200gr alm. ovn).
    Julepie
  • Spises f.eks med salat....
    Julepie
  • .....eller juletilbehør som rodfrugter, sovs, rødkål m.m.
    Julepie

Noter

Dejen bliver ret tør pga FiberHusk, og er nemmest at arbejde med, lige når den er rørt sammen. Derfor vælger jeg at lave top og bund i to ombæringer. Skulle du vælge en anden type tærtedej eller butterdej, kan du sikkert sagtens lave al dejen på én gang.
Pien kan laves dagen før, opbevares i køleskabet, og bages på dagen.
Fyldet kan laves i god tid og fryses. Efter optøning kan det være nødvendigt at tilsætte lidt ekstra havregryn, hvis konsistensen er blevet mindre fast, samt at smage farsen godt til igen. Jeg har ikke prøvet at fryse den færdige pie. Men tænker sagtens, det er muligt. Måske så bage den kortere tid f.eks. 20 min. før frysning, og så igen, 20 min. ved opvarmning i optøet tilstand.
Smager dejligt kold, og rester kan fint spises til frokost eller som luksus i madpakken.
Du kan indbage farsen til en steg i butterdej eller en gærdej. Se hvordan HER
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!