Go Back
+ servings
Sojayoghurt

Hjemmelavet sojayoghurt

Ret: Morgenmad
Antal: 4
Vi laver yoghurt af langtidsholdbar sojamælk, anden plantemælk kan også anvendes. (Du skal bruge et termometer). Første gang, du laver yoghurt, kan du tilsætte en købe-yoghurtkultur, f.eks fra "Dansk hjemmeproduktion". Herefter holdes yoghurtproduktionen i gang ved, at du bruger 3spsk yoghurt (jeg bruger det sidste glas) til at pode næste portion yoghurt med.

Ingredienser

  • 1-1½ l plantemælk (eks. sojamælk eller anden plantemælk)
  • 1 brev yoghurtkultur (ved første portion yoghurt)
  • 1 glas youghurt (eller 3 spsk. yoghurt ved følgende tillavninger af yoghurt)

Sådan gør du

  • Vores lille yoghurtmaskine kan rumme yoghurt lavet af 1 l plantemælk. Købe-yoghurtkulturen kan strække til 1½ l plantemælk, men dur også til 1 l.
    Sojayoghurt
  • Ved hjemmelavet og andet korttidsholdbar plantemælk gælder, at mælken skal varmes op tæt på kogepunktet (85-90°C) for at forhindre mulig forurening af fremmede mikro-organismer. Køles herefter ned til 42 grader
  • Med langtidsholdbar plantemælk er dette dog ikke nødvendigt. Mælken varmes blot op til 42-45 grader og tages af kogepladen.
    Sojayoghurt
  • Første gang du laver yoghurt: Tilsæt 1 pose yoghurtkultur. Rør indtil indholdet er grundigt opløst.
    Sojayoghurt
  • Ved efterfølgende yoghurtproduktion anvendes 3 spsk yoghurt, eller 1 glas yoghurt til podning i stedet for opstartkulturen.
  • Hæld den podede mælk i yoghurtapparatets glas og luk omhyggeligt. Yoghurtapparatet med glas kan evt. forvarmes i ca. ½ time inden.
    Sojayoghurt
  • Syrn den første portion i yoghurtapparatet ved 42°C i 9 timer for ret konsistens. Tilstrækkelig syrningstid i alle følgende portioner er 8-9 timer.
    Sojayoghurt
  • Evt. overdækket.
    Sojayoghurt
  • Jo længere yoghurten syrner, jo mere mælkesyre produceres der, og desto mere intens bliver smagen. Undgå under syrningen at få portionen i bevægelse.
  • Lad den syrnede yoghurt modne og udvikle sig i køleskab i 12 timer. Herefter kan yoghurten nydes. NB! Ønskes resultatet tilsat frugt, gøres dette ved at blande frisk frugt eller marmelade i den færdige yoghurt.
    Sojayoghurt
  • Hos os er sojayoghurt et morgenmadshit med bær, pære og granola
    Sojayoghurt

Noter

Yoghurt kan opbevares i køleskab i ca. en uge.
Gem 2-3 spiseskefulde (eller det sidste glas) fra hver portion til podning af den næste 1-1½ mælk i stedet for at anvende nyt syrningspulver. Denne procedure kan gentages mindst 24 gange.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!