Jordskokkesuppe med porreknas

Sikke en dejlig mandag formiddag i høj solskin 🙂
Efter 25 timer på arbejde i weekenden, nyder jeg en formiddag i mit køkken 🙂
Jeg har forberedt maden til i aften, og samtidig fået billeder og stof til bloggen 😉
Ældste søn, som sover længe, har fået serveret morgenmad på sengen bestående af suppe og salat.
Nu var det jo ligesom øst op alligevel med henblik på fotografering.
Maden er vist godkendt 😀

Jordskokkesuppe med porreknas, kikærtesalat og flutes
Jordskokkesuppe med porreknas, kikærtesalat og flutes

Hos os fungerer det rigtig godt med suppe og salat som aftensmad. Oftest får vi også brød til.
Jordskokkesuppe er ikke det mest farverige mad, vi kan forestille os – og netop denne suppe kan nok bedst beskrives ved at være noget grå i kuløren. Smagen er mere farverig – så måske vi bare skal lukke øjnene, når vi spiser den 😉
Grå er faktisk også en farve, og anbefalinger om at spise fra hele farvespektret understøtter, at vi også spiser “grå” jordskokkesuppe 🙂
Suppen er lavet på basis af grøntsager som jordskokker, selleri, løg og hvidløg, som er lutter sunde sager.

En af mine madguruer; Oscar Uhmaro, skriver om jordskokker:
“Jordskokker er en finurlig rod, med en vidunderlig men lidt apart smag og en virkelig skøn sprød konsistens. De er gode for fordøjelsen. Jordskokker indeholder en masse inulin. Inulin er en speciel type fibre der også findes i artiskokker, bananer, løg, porrer og hvidløg. Inulin består en af masse fruktose molekyler, der er sat sammen i lange kæder . De kan ikke fordøjes af mennesker, så derfor har de ingen kalorieværdi. Men inulin smager stadigvæk lidt sødt. Det er derfor at jordskokker smager sødt. For selvom vi ikke kan frigøre fruktosen i inulinen, kan vi delvist smage den. Til gengæld bliver inulinen “spist” af gavnlige tarmbakterier, så tænk på jordskokker og inulinen, de indeholder, som en slags “mælkesyrebakterie-foder”. Og med de 1,5-2 kg bakterier vi har i mavetarmsystemet, så er det en god ide, at sørge for at fodre de “gode” af dem. Det kan du bl.a. med inulinen i jordskokker.”

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

En anden madguru, Kirsten skaarup, skriver om selleri:
“Den gamle knold hørte tidligere til i naturens eget apotek. Det kan man læse om i gamle skrifter. Middelalderens urtebøger fortæller, at selleri er vanddrivende og udrensende, især for leveren.
Den helt nye forskning fortæller, at selleri har en blodtryks- og kolesterolregulerende funktion, og stofferne lutolin og disomin ser ud til at forebygge Alzheimers sygdom.
Selleri giver god mæthedsfølelse og styrker fordøjelsen, og så indeholder knolden mange vitaminer og mineraler – og den virker antioxidant og antiinflammatorisk.”

Jordskokkesuppe med porreknas, kikærtesalat og flutes
Jordskokkesuppe med porreknas, kikærtesalat og flutes

Kikærtesalaten, som vi skal spise sammen med jordskokkesuppen i aften, er lavet i en lidt udvidet udgave. Jeg havde ikke spidskål og rucola i køleskabet men andre gode sager, og derfor er spidskål og rucola blevet erstattet af savoykål, rødkål og lidt grønkål 🙂
Du kan læse et indlæg og finde en opskrift på kikærtesalat HER

Kikærtesalat
Kikærtesalat

Opskrift på jordskokkesuppe med porreknas:

Jordskokkesuppe med porreknas

Jordskokkesuppe med porreknas

Ret: Forret, Suppe
Keyword: Glutenfri
Antal: 4
Vidunderlig efterårs- vintersuppe. Glutenfri ved valg af glutenfri tilbehør.

Ingredienser

  • 2 løg (finthakkede)
  • 4 fed hvidløg (hakkede)
  • 3-4 spsk ekstra jomfruolivenolie
  • 1 dl god sherry Fino (eller portvin)
  • l grøntsagsbouillon (evt. Herbamare eller Urtekram)
  • 1/4 selleri (skrællet og skåret i tern)
  • 1 kg jordskokker
  • 1 dl mandelfløde (eller anden plantefløde)
  • salt og peber
  • 1 tsk birkesød / rørsukker
  • lidt støt chili

Porretopping

  • 2 porrer
  • ekstra jomfruolivenolie

Sådan gør du

  • Ingredienser til jordkokkesuppe
  • Sauter løg og hvidløg for middel varme i en gryde med olien, til de er blanke og møre, ca 5 minutter.
  • Hæld sherry/Portvin på, og sauter løgene til sherryen/portvinen er kogt helt ind.
    jordskokkesuppe
  • Kom grøntsagsbouillon ved og tilsæt selleriternene.
    jordskokkesuppe
  • Imens det hele koger i ca 15 min. gøres jordskokkerne grundigt rene. Hvis jordskokkerne ikke er økologiske, kan du skrælle dem, ellers skrubbes de blot med en lille børste og en masse vand(der sidder en del sundhed i skrællen)
  • Skær derefter jordskokkerne i grove tern og kom dem i suppen. Lad dem koge til de er godt møre, det tager 10-15min.
    jordskokkesuppe
  • Blend derefter suppen godt igennem med en stavblender. Kog suppen op og smag til med mandelfløde, salt, peber, sukker/birkesød og lidt chili.
    jordskokkesuppe
  • Skær porrerne i tynde skiver og svits dem i god olivenolie, til de er møre, krydr evt. med lidt salt og peber. Brug porrene som topping på suppen.
    porretopping
  • Server suppen med en god kålsalat og godt brød.
    jordskokkesuppe med kikærtesalat

Noter

Server med salat og brød til. f.eks en kålsalat, eller kikærtesalat, som i øvrigt også er med kål.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

Kommentér

Navigate