Hjemmelavet sojayoghurt

Sojayoghurt
Hjemmelavet sojayoghurt

Hjemmelavet sojayoghurt
Print Recipe
Vi laver yoghurt af langtidsholdbar sojamælk, anden plantemælk kan også anvendes. (Du skal bruge et termometer). Første gang, du laver yoghurt, kan du tilsætte en købe-yoghurtkultur, f.eks fra "Dansk hjemmeproduktion". Herefter holdes yoghurtproduktionen i gang ved, at du bruger 3spsk yoghurt (jeg bruger det sidste glas) til at pode næste portion yoghurt med.
Hjemmelavet sojayoghurt
Print Recipe
Vi laver yoghurt af langtidsholdbar sojamælk, anden plantemælk kan også anvendes. (Du skal bruge et termometer). Første gang, du laver yoghurt, kan du tilsætte en købe-yoghurtkultur, f.eks fra "Dansk hjemmeproduktion". Herefter holdes yoghurtproduktionen i gang ved, at du bruger 3spsk yoghurt (jeg bruger det sidste glas) til at pode næste portion yoghurt med.
Ingredienser
  • 1-1½ l plantemælk eks. sojamælk eller anden plantemælk
  • 1 brev yoghurtkultur ved første portion yoghurt
  • 1 glas youghurt eller 3 spsk. yoghurt ved følgende tillavninger af yoghurt
Antal personer:
Instruktioner
  1. Vores lille yoghurtmaskine kan rumme yoghurt lavet af 1 l plantemælk. Købe-yoghurtkulturen kan strække til 1½ l plantemælk, men dur også til 1 l.
    Sojayoghurt
  2. Ved hjemmelavet og andet korttidsholdbar plantemælk gælder, at mælken skal varmes op tæt på kogepunktet (85-90°C) for at forhindre mulig forurening af fremmede mikro-organismer. Køles herefter ned til 42 grader
  3. Med langtidsholdbar plantemælk er dette dog ikke nødvendigt. Mælken varmes blot op til 42-45 grader og tages af kogepladen.
    Sojayoghurt
  4. Første gang du laver yoghurt: Tilsæt 1 pose yoghurtkultur. Rør indtil indholdet er grundigt opløst.
    Sojayoghurt
  5. Ved efterfølgende yoghurtproduktion anvendes 3 spsk yoghurt, eller 1 glas yoghurt til podning i stedet for opstartkulturen.
  6. Hæld den podede mælk i yoghurtapparatets glas og luk omhyggeligt. Yoghurtapparatet med glas kan evt. forvarmes i ca. ½ time inden.
    Sojayoghurt
  7. Syrn den første portion i yoghurtapparatet ved 42°C i 9 timer for ret konsistens. Tilstrækkelig syrningstid i alle følgende portioner er 8-9 timer.
    Sojayoghurt
  8. Evt. overdækket.
    Sojayoghurt
  9. Jo længere yoghurten syrner, jo mere mælkesyre produceres der, og desto mere intens bliver smagen. Undgå under syrningen at få portionen i bevægelse.
  10. Lad den syrnede yoghurt modne og udvikle sig i køleskab i 12 timer. Herefter kan yoghurten nydes. NB! Ønskes resultatet tilsat frugt, gøres dette ved at blande frisk frugt eller marmelade i den færdige yoghurt.
    Sojayoghurt
  11. Hos os er sojayoghurt et morgenmadshit med bær, pære og granola
    Sojayoghurt
Recipe Notes

Yoghurt kan opbevares i køleskab i ca. en uge.
Gem 2-3 spiseskefulde (eller det sidste glas) fra hver portion til podning af den næste 1-1½ mælk i stedet for at anvende nyt syrningspulver. Denne procedure kan gentages mindst 24 gange.

4 Comments

  1. Tak Veganermor <3 Det var lige den opskrift jeg stod og manglede 🙂 <3 Udførlig og nem at gå til.

    • Helle Reply

      Hej Mariann
      Det glæder mig, hvis du har fundet vej til hjemmelavet yoghurt.
      Selv har vi fået indarbejdet en rutine for at lave yoghurt, og vi ville have svært ved at undværre det i dag.
      Fortsat god påske 🙂
      Kærlig hilsen Helle

  2. Hej Helle.
    Jeg er lige ved at give op på plantebaseret yoghurt. Aj hvor det driller mig. Jeg har en yoghurtmaskine magen til din og har nu prøvet 3 gange med havremælk – men det deler sig i 2: ca 25% yoghurt-lignende og 75% meget tyndt valle/vand. Har prøvet med kold mælk/opvarmet mælk, komælkskultur eller veganer-yoghurt kultur fra dansk hjemmeforsyning, men med samme resultat. Har du et godt råd?
    Kh Linda

    • Helle Reply

      Hej Linda
      Tak for din kommentar 🙂
      Ud fra dine eksperimenter med havremælk er jeg tilbøjelig til at konkludere, at havremælk ikke egner sig til yoghurt 🙁
      Vi har ingen problemer med at bruge soja, og jeg laver med stor succes yoghurt hver uge af “den grønne sojamælk” fra Naturli’
      Jeg har valgt den grønne, fordi den er økologisk og uden tilsætningsstoffer af nogen art.
      Jeg starter min yoghurtproduktion op med veganeryoghurtkultur fra Dansk hjemmeproduktion, og herefter bruger jeg et glas af mine egne yoghurter til at pode næste portion med.
      Når jeg laver yoghurt, starter jeg med at komme glas i apparatet og tænde det, så glassene kan stå og varme, mens jeg laver yoghurten.
      1 l sojamælk opvarmes til 43 gr. (målt med glastermometer, som jeg også har købt hos dansk hjemmeproduktion), tages af kogepladen, blandes med yoghurtkultur og kommes på glas og i varmeapparatet. Jeg sætter et ur til 9-10 timer, hvorefter yoghurten kommes i køleskabet og syrner – er spiseklar efter 8-10 timer på køl – og holder sig en uges tid på køl.
      Hvis det ikke lykkes på denne måde, kunne man fristes til at tro, at apparatet ikke fungerer, som det skal.
      Held og lykke med det:)

      Kærlig hilsen Helle 😀

Kommentér

Navigate